2015 m. lapkričio 2 d., pirmadienis

Mūras: 1 aukštas

Sienų mūrijimas pasirodo yra greitas etapas. Ypač kai mūrininkų brigada gerai dirba savo darbą. Dabar pasakyčiau, kad man pasisekė, nes tai yra 6 (paskutinė) brigada iš mano turėto sąrašo.

1-oji brigada siūlė darbus kartu su medžiagomis ir mechanizmais "all-inclusive", kaip sakoma. Man niekuo nereiktų rūpintis. Tai lengviausias variantas, ypač jei dirbi ir turi mažai laisvo laiko. Bet kadangi norėjau dalyvauti, nors ir medžiagų tiekėju, organizatoriumi, sprendimų priėmėju, kontroliuoti statybų procesą (dažnai nepasitikiu žmonėmis, noriu pamatyti, patikrinti, pačiupinėti) - šio varianto nesirinkau, o paskaičiavus jis dar ir pasirodė brangus, o tai tik palengvino apsisprendimą.

2-oji brigada: pasirodė labai brangūs įkainiai, matyt kad turėjo darbo iki kaklo. Vėliau skambino ir klausė ar dar neradau, nes ji mane "gali paimt", bet jau buvau įpusėjęs mūro darbuose.

3-oji brigada (rekomenduota) pavedė. Ilgai derinom, pradžioj jie laukė manęs, paskui aš laukiau jų. O kai reikėjo atvažiuoti dirbti - paskambino ir pasakė, kad sugedo automobilis :) Geriau nesugalvojo :D Atsiuntė ale savo kolegas.

O tai jau 4 brigada, apie anuos ji yra girdėjus, net dirbus kartu, bet "kadangi pasidarė kolchozas" (nesupratau, ką turėjo omenyje) išėjo dirbti atskirai. Iškalbus pasirodė jų atstovas, žodžių kišenėj neieško: savo taisykles diktuoja, kainas kelia, eiles deklamuoja, šeimininku vadina - broko negamina :D Finale gavosi, kad sutarčių baidosi ("pyk nepyk šeimininkas - nesirašysiu"), užsiprašė išnuomot jūrinį konteinerį, ale persirengt kad būtų kur. Įsivaizduojat persirengt :D

Su 5 brigada nesusikalbėjom. Tiesiogine žodžio prasme, žmogus buvo girtas, nors jo kontaktus man davė pažįstamų rekomenduotas statybininkas, nes jis užimtas iki rudens.

6-oji brigada atsitiktinė, pasiėmiau iš kaimyno kontaktus ir po nesėkmingų paieškų pasukau ir sutarėm. Iškart matėsi, kad rimti. Pradedam!



Pirmos dienos darbas - iki stelažų

Dirbo 4-5 žmonės. Savaitės bėgyje komandos nariai keitėsi, matyt pagalbiniai nespėja su mūrininkų tempu :)

Sutarėme, kad bus armuojama kas 3 eilė. Armavimui naudojau 4 mm mūro armavimo tinklą. Pagal 20cm blokelį tinkamas buvo 18cm pločio.








Sąramos bei žiedas buvo maišomas ir liejamas vietoje. Apalopkėm teko nupirkti 1 kubą lentų bei eglinių bruselių paramstymui. Mūrininkai prašymu dar reikėjo vinių ir kaitintos vielos. Lentos 10cm pločio, tad lengvai buvo galima išgauti reikiamo aukščio sąramas.






2 metrų svetainės, bei 1,5 metro valgomojo vitrinos.











Gelžbetotinis žiedas. Išilginė armatūra 4 x 12 mm, skersinė 6mm.

Kilo abejonių dėl betono vibratoriaus sąramoms ir gb žiedui. Norėjau išnuomoti, bet mūrininkai paprotino, kad nemėtyčiau pinigų, vienu kartu visko išliet nepavyks, tad teks nuomoti kelias dienas, o ir rankomis suvibruoja neblogai. Nemelavo.

Kad išgauti angų aukščius ir nereiktų pjaustyti blokelių, angoms nupirkau keliatą Palemono blokelių, kurie yra žemesni. Noriu atkreipti dėmesį, kitur internete esu mates, jog norint išgauti angos aukštį blokelis nėra žeminamas (pjaunamas), o tik pastorinama sąrama, apalopkė yra paleidžiama žemyn. Taip tas pastorinimas niekur nesiremia ir yra bereikšmis - stiprumo nepriduoda.



Atvažiavo antra partija blokelių, kuri vėliau bus sukelta į antra aukštą, kai jau turėsime perdangą.
Su antra partija blokelių pataikiau ant akcijos, taigi kiekvienam pokui, gavai gatavo mūro mišinio. 24 paletės = 24 maišiukai. 








Sąramos bei žiedo rišiniai buvo rišami vietoje. Mūrininkai rišo sekančiais savadarbiais įrankiais.
 

Pačios sąramos ir žiedas buvo man galvos skausmas, nes reikėjo 6 metrų armatūrą atvežt, bei pasirūpint atvežto metalo saugumu. Tokio ilgio armatūros pats neparsiveši, todėl reikia pasiskaičiuoti kiekius, kitaip teks važiuoti dar kartą. Kadangi man buvo suprojektuotos surenkamos (gatavos) sąramos tai teko kreiptis pas pažįstamą konstruktorių, kad apšviestų kokios tos sąramos turi būti.


Virtuvės ir WC ventiliacijai buvo naudojami ventiliaciniai blokeliai. Ar žinojote, kad 20 cm ventiliacinis blokelis yra brangesnis už 25cm, t.y. ~18 ir ~16 lt už vnt. Kaip tai gali būti paklausite? Ir aš saves paklausiau, bet ko gero atsakymas vienas - 20 cm rokų blokelis yra populiaresnis už 25-tuką.






Vienas minusas, kuris yra žiedui betoną maišant ir liejant vietoje yra tas, kad vienu kartu visą žiedą išlieti brigadai sudėtinga. Buvo liejama per du kartus. Bet kadangi viduje armatūra, manau tai nėra jau toks didelis blogis.





















Garažo žiedas buvo liejamas kartu su ankeriais.


Gb žiedas paliktas džiūti.






Pietinėje pusėje viso suprojektuotos 3 vitrinos: 250, 200 ir 150 cm. Visos sąramos gavosi 30 cm aukščio + 20 cm žiedas.


Svetainės sąrama buvo liejama kartu su žiedu.



1 aukšto mūras buvo atliktas per 7 darbo dienas. Išliejus žiedą buvo paliktas džiūti apie savaitę. Kadangi mūrininkai užimti, mielai sutiko savaitę laiko kitur pinigą kalt. Mūrui papuolė super liepos ir rugpjūčio orai.