2017 m. vasario 28 d., antradienis

Elektros instaliacija, silpnosios srovės, signalizacija

Elektra
Namo elektrą nusprendžiau išsivedžioti pats. Pradžioje su žmonele pasiplanavome, kur kas stovės, kur norime turėti jungtukus ir kiek rozečių. Svarbu nepamažinti :) Eigoje dar viskas keitėsi. Tiek rozečių kiekis, tiek įleidžamų švietuvų kiekis, bei vietą. Būtent tai, kad eigoje pradedi svartyti ar tikrai apie viską pagalvojau, pakeitė mano nuomonę. Todėl kitą kart norėčiau, kad kas suprojektuotų viską, o man liktų tik išvedžioti. Kad būtų vaizdingiau įdėsiu preliminarų plano juodraštį. Nekreipkit dėmesio į primityvius sutartinius ženklus, ir tai kad nenurodytas rozečių kiekis taške :)

1a planas

2a planas
Taip pat pasipiešiau skydelio planą, koki bus automatai, nuotekio rėlės ir apkrovos. Iš skydelio matosi koki prietaisai bus ir kam vesiu po atskirą kabelį.


Iškart skubu nuraminti, jog skydeliui pajungti samdžiau elektriką, kuris pajungė įvadą, sumontavo visus automatus, nuotekio rėles, paskirstė fazes. Beje skydelio plano neišpeikė, tik sukritikavo, kas turi eiti per nuotekio relę, o kas ne. Apžiurėjo, ar tvarkingai vedžiojami laidai. Žodžiu, pasirodė kategoriškas, su rimtu požiuriu į darbą.

Taigi dar prieš laukdamas langų pradėjau kasinėti pagrindines magistrales. Draugai protino, jog jei namas be langų, tai mano kabelius išrinks vagys. Nors man atrodo, jog nebe tie laikai, kai būdavo vagiamas varis :)
Taigi pradžioje nusipirkau apie 400 m kabelio: 200m YDYp (B-VVP) 3x1,5mm ir 200m 3x2,5mm storio monolitinio plokščio instaliacinio kabelio. Kaip vėliau paaiškėjo tai buvo tik pradžia, vėliau teko pirkti mažesniais kiekiais, bet turbūt tiek pat. Verta paminėti, jog kabelio kaina skelbimuose dažnai yra geresnė nei prekybcentruose su akcija. Grindyse kabelį moviau į techninį juodą politieninį vamzdį d16-d20. O lubomis vedžiojau kišdamas į gofruotą techninį vamzdį d16-d20, kuris pasirodė lengvai pažeidžiamas. Kažkuriame bloge esu matęs jį net smėlyje slepė - to daryti nepatarčiau. Dar patarimas - kuriuo nepasinaudojau, kad pirkti storesnį techninį vanzdį, kad kišant daugiau nei vieną kabelį nereikėtų daug keiktis. O naudojant gofruotą ilgoms distancijoms reikai pirkti iškart su viela. Kadangi temperatūra pavasariška, tai kabelis standesnis, šiltu metu laiku kišti į siaurą vamzdį bus sudėtinga.


Prieš grežiant skyles reikia pasidomėti kokiam aukštyje jas grežti. Taigi mano žiniomis:
  • jungtukai 90 cm nuo būsimų grindų
  • rozetės 30 cm nuo būsimų grindų
  • min 10 cm nuo langų, durų ir kitų angų kraštų
  • min 10 cm atstumu nuo patalpų kampų.

Kabeliai vedami:
  • TIK stačiais kampais. 
  • Horizontaliai vedami kabeliai turi būti  ne arčiau nei 15 cm nuo grindų ir lubų
  • Vertikaliai vedami kabeliai min 10 cm atstumu nuo langų, durų ir kitų angų kraštų 10 cm atstumu nuo patalpų kampų 

Ant sienos kabelius kaliau "skopkėm", ar kaip ten jos lietuviškai? Kabelių kabėm? 0,8-0,9mm kiek pamenu. Laidų sujungimus dariau dėžutėse. VISUS kabelių galus verta užsirašyti ir sužymėti, vėliau pamiršit, ir užtinkavus suksit galvą, kas čia do galas.

Reiktų vengti, kai į dežutę sueina daug kabelių

Kadangi keramika skylėta, tai vedžiojant į taškus, 5-10cm  prieš dežutę išgręži gražtu skylę blokelyje ir perkiši laidą, kad išlystų dėžutės vidurį. Kabeliai nesitabaluoja, labai tvarkingai laikos.





Nusipirkau būsimas Liregus Epsilon MD2 pagilintas 6 potinklines dežutes. Kam? Kad būtų galima markeriu pažymėti tiksliai busimas rozetes ar jungtukus ir kad atstumai tarp skylių butų tikslūs. Kodėl 6 vnt? O todėl, kad nežinojau, jog standartiškai taške būna max 5 rozetės. Net rozečių rėmėliai dažniausiai buna max 5 vietų. Aišku galima rasti ir 6, bet aš už šias papildomas skyles namo atsiprašiau ir šeštają koše užtepiau. Kas nedirba - tas neklysta :)
Skyles gręžiau berods 83mm karūna iš senukų, kurios vienas dantis neatlaikė. Nors gręžti keramiką nesudėtinga, netlaikė ir iš brolio skolintas perfas Matrix, kuris rimtai paspaudus pradejo buksuoti. Supratau, kad tokiam darbui reikia rimtesnio įrankio. Kitam statomam namui - žinosiu. :) Nors ką aš čia - kitam namui nebus nei noro, nei finansų :)

Silikatą grežti buvo sunkiau

Beje virtuvėje rozetes išgrečiau 30 cm aukštyje, po to kažkur užmačiau, jog sumontavus baldus, prie jų nebus galima prieiti. Pasirodė logiška. Todėl teko taisytis ir pažeminti, jog būtų galimą jas pasiekti nuėmus virtuvės apatinę apdailos juostą (cokolį).


Kabelius suvedžiau į skydelio vietą garaže.

Kabelių medis

Skydelį bei automatus rinkausi iš ABB ir HAGER firmos. Pasirinkau HAGER nors kaina beveik identiška buvo.  Kas nustebino, kad firmos naudoja skirtingas 3polių pajungimo šynas. Jie turesi 2 skirtingų tipų automatus pajungt nepavyks arba ko gero reikės chalturint. Skydelis pas mane HAGER VU48NE - 48 vietų. Norėjau pirkt mažesnį pvz 36, nors eletrikas primigtynai siūlė pirkt 48 vietų, ale rezervui. Tai ir gavosi viena eilė vapše tuščia:

Skydelis
Geriausia kainą Kaune parodė Elstila ir Skiraida. Viskas kas foto (skydelis, automatai, nuotekio rėles, šynos) atsėjo ~216 eur.

Silpnosios srovės ir signalizacija
Prasimėčiau interneto bei tv kabelius į kiekvieną kambarį. Nors juk prie WIFI gyvenam. Tai pat išsivedžiojau gaisrinius kabelius (raudonus) į vietas kur bus temperatūriniai bei dūmų davikliai. 


  
 
Apie apsaugos sistemą, daug pliurpti nekorektiška. Tik tiek, kad pasirinkau visus daviklius laidinius, nes belaidžiai atrodo nepatikimi ir labiau skirti, kai signalizaciją diegi įrengtam butui ir nenori štrabuoti sienų. Čia viskas buvo paprasčiau, nes pažįstamas tos srities žmogus išklausė ko noriu, primetė, ko reikia ir kaip darytų sau, bei parinko įrangą. Tada milijoną kartų konsultavo telefonu ir kantriai atsakinėjo į mano klausimus. Ačiū Edgarui už kantrybę. Sunkiausia pasirodė signalizacijos suprogramavimas. Manualas toks ne user-friendly, kad nu nafik. Pirmą kartą darant kažkoks kosmosas. Paskui, kai perpranti saves klausi, kas ten sunkaus buvo? :)

 


Tiesa pasakius daug dalykų jau pamiršau. Pvz kaip pajungti lauko sireną :) Kitu atveju tai būtų atskiras įrašas. Žiurint į nuotraukas smagu prisiminti, kokius rebusus sprendžiau.

Lauko sirenos pajungimas

Bendrai paėmus kiek sugaišau laiko sunku pasakyti. Nes dirbi tik savaitgaliais, arba tarp kitų darbų. Bet aišku, kad jei bent kažką sugebi, pačiam daryti verta. Jei ko nesugebi arba abejoji - samdai.



2017 m. vasario 15 d., trečiadienis

Langai, durys ir vartai

Langus bei duris pradėjau ieškoti dar žiemą 2016 vasario mėnesį. Taip susiklostė, jog langus, duris ir vartus pirkau atskirai.

Langai
Langų plotas ~30m2. Kaip ir kiekvienas prisiskaičiau internete atsiliepimų, apžvalgų, straipsnių bei statybų blogų apie langus ir nusprendžiau rinktis plastikinius. Daug visko prirašyta, kartotis nėra tikslo.

Mano langų kriterijai:
Tipas: Plastikiniai langai
Stiklo paketas: 3 stiklai, selektyviniai, paketas min 48mm, plastikinis rėmelis, kuo geresnis Ug
Spalva: iš vidaus balta, iš išorės antricito (grafitinė spalva)
Rėmas: min 6 kamerų, kuo geresnis Uf
Tarpinės: 3 tarpinės, geriausia, jog ateityje gali būti keičiamos
Apkaustai: Siegena, Maco
Montavimas: į angą
Juostos: iš vidaus ir išorės
Nešildomam garaže: profilis ir paketas bus paprastesni.

Dariau apklausą ir gavau pasiūlymus:
Veka Softline 82 MD (Viva langai, Gipura, Heinzmann, Gerdeta, Langų sistemos)
Kommerling 88+ (Plaza langai, Statchema, Langvarta)
GEALAN IQ8000 (Megrana)
Gelan IQ9000 (Megramemedis)
Veka Alphaline 90 MD (Sumeda)
KBE 6 (Languvita, Himėja)
Schüco Corona SI 82 (Tikri langai)
IGLO Energy (VisiVisi)
Salamander 82 (Tiks langai)

Tiesa vieni, net neatrašė, kiti siūlė ką turi, nežiurėdami ko ieškau. Kadangi lygini viso komplekto kainą, tai langai, jų montavimas, juostų klijavimas, tai pastebi, jog kai kurios įmonės nori kosminių pinigų už montavimą, bei juostų klijavimą. Matyt patys nemontuoja ir samdo kitus ir iš to uždirbt nori :) 

Rinkausi iš:
Kommerling 88+
IGLO Energy
Veka Alphaline 90 MD
Veka Softline 82 MD

Nesuprantu, kaip langų firmos kontaktas/atstovas yra moteris, kuri neraukia nieko apie savo siūlomus langus, išskyrus spalvą - ko paklausi to negausi. Arba vadybininkas tave vapše pamiršta. Turi keliatą kartų prašyti gauti pasiūlymą, ar važiuoti į jų ofisą, kad jį gautom, nes emailu pasiūlymo jiems nepavyksta atsiųsti. Atrodo, jog reikia kristi ant kelių, kad jei paimtų tavo varganus kaip min 3k eur ir parduotų tau langus :)

Patiko bendraut su:
Sumeda 
Gipura
Viva langai

Pasirinkau:
Veka Softline 82 MD tuo metu buvo naujas profilis, ale ištaisyti Veka 90 bugai :)
Profilis 82mm, MD - 3-čia vidurinė tarpinė, 7 kamerų
Paketas: 48mm (4kn/18_sw/4/18_sw/4kn), šiltas plastikinis Swisspacer rėmelis, 2 selektyviniai stiklai, Ug=0.5, šviesos laidumas 70%,  argono dujos
Apkaustai: Maco
Nešildomam garaže: Softline 70, paketas 24mm (4/16_sw/4pun)
Profilis 82mm
3 stiklų paketas 48mm

Pasirinkimą lėmė kainos ir kokybės santykis - kaina ir ką už ta kainą gausi.

Montavimas
Langai atvažiavo su paaukštintu mikroautobusu. Keista, kaip ten viskas telpa: 30m2 langų su paketais, kopečios, įrankiai, 3 žmonių brigada?

Buvau nusprendęs pataupyti ir juostas susiklijuoti pats - tiek vidines tie išorines. Bet montuotojai atkalbėjo, vietoje pasiulė geresnę kainą, nei buvo prieš tai ir sutikau, jog montuodami suklijuos vidines garo juostas. Brigada pasirodė kultūringa, susidirbus, atkalus ranką - nei rūko, nei šneka pyst-pyst - iki pietų langai stovi. Langų pardavėjas mane buvo įtikinęs, kad langus montuos apie 2 dienas. Čia matyt, kad montavimo kaina atrodytų neperdidelė. :)

 Man garsiai išreiškus nerimą, jog vitrinos sunkios ir xps nelaikys, susės, jie xps vietomis išpjovė ir įstatė plastikinio langų profilio galus ir juos apiputė putomis.


2 metrų vitriną nešėm 4iese
Montuojant paketas statosi ant plastikinių
kaladėlių lango rėme



Garo juostos vienas šonas lipnus, kitas ne. Nelipnus šonas klijuojamas prie sienos spec klijais. Tikie pilki labai teplūs, sufasuoti dešromis. Sudžiūvę yra super tvirti ir elstingi. Mano klausimas: "kodėl nenaudojat juostų abejais lipniais kraštais?" Montuotojas: "todėl, kad su klijais geriau klijuoti prie nelygios blokelių/plytų sienos." Mano atveju angokraščiai idealūs, nes išklijuoti xps.





Terasos vitrina su durimis

Svetainės ir valgomojo vitrinos 2 ir 1,5 m pločio ir ~2,3m aukščio

2m pločio svetainės vitrina

MD - 3ioji vidurinė tarpinė yra ant staktos rėmo, ne ant varčios


Iš lauko langai antricito spalvos. baltas išorės apsaugines juostas liepė nelaikyt ilgai, max iki 3 mėn, nes paskui nuo saulės, jas labai sunku nuplėšti, lupasi gabalais - bus pelenės darbas :)



Lauko durys
Keista, bet langų pasirinkimas didelis, bet durų - ne. Arba kaina kosminė, arba durys gražios, bet nėra šiltos. Pradžioje norėjau plastikinių durų. Man labai gražu didelis veidrodinis stiklas, kaina nesikandžioja, bei yra didelis pasirinkimas. Bet net rimtos langų firmos atkalbinėjo rinktis plastikines duris paradiniam įėjimui. Duris nuolat tenka reguliuoti, plastikas labai vaikšto nuo temperatūros pokyčių. Vieni siulė imti nebent aliumines. Be plastikiniu, labiausiai patiko kompozicinės lauko durys iš stiklo pluošto. Bet atbaidė jų kaina (~1200eur). Susiviliojau Mikea Termo durimis, kurios ale šiltos (~1,0 W/m2K) turi 2 tarpines ir yra nebrangios, turi daug modelių ir spalvų. Kita kart, ko gero jų nesirinkčiau. Nepatinka man jų spynos mechanizmas, rankena kažkokia neatšokanti, durys nuo temperaturos pokyčių vaikšto, termovizorius irgi stebuklų neparodė. 

Duris montavome patys. Ačiū draugui Tadui už pagalbą :) Vienas būčiau nesiryžęs. Šios durys turi vieną niunsą, jog jų stakta labai siaura ir arba reikia chalturinti arba gal būna pirkti koks praplatinimas. Pardavėjas apie tai neinformavo - shame on you! Anga pas mane 1m pločio tai durys vos tilpo, tai praplatinimo nereikėjo. Kadangi durų montavime man pirmas kartas - net juostas pamiršau suklijuot.
Katilinės durys
Įėjimo durys



Šiaurinė namo pusė

Garažo vartai
Į garažo vartus daug vilčių nedėjau. Nusprenžiau, jog man reikia automatinių pakeliamų segmentinių garažo vartų. Pasirinkti itališki IDO-HOME vartai. Segmentai yra 40mm, buvo galima rinktis ale šiltesnius vokiškus 42mm. Nors, kaip vėliau paaiškėjo skiriasi skardos storis, o ne apšiltinimo sluoksnis. Iš vis - garažas nešildomas, o ką kalbėti apie šilumą, jei garažo vartai nuolat darinėjami ir visa šiluma eina lauk. Teko čiupinėti Hormann garažo vartus - atrodo rimtesni, bet ir kaina kita.
Vartų komplektą sudarė: patys vartai, automatinis pakėlimo mechanizmas su 2 pulteliais, bei montavimas.
Nustebino IDO-HOME kaina, jei kreipiesi į įmonę prekiaujančią jais, ilgai deriesi, bet kaina vistiek  yra didesnė, nei susiradus per skelbimus montuotoją, kuris su monatvimo darbais pasiūlė kaina 100 eur pigiau.

Keista, bet langų, durų ir vartų spalvos kodas sutapo, tik paviršaus struktūra skiriasi
Namas nebekiauras