2015 m. sausio 5 d., pirmadienis

Namo projektas

Ilgai galvojom, kokio namo norim. Kas anksčiau patiko, dabar jau nepatinka. Kas atrodo labai gražu, pasirodo - brangu. Anksčiau susidariusios nuomonės namo projektavimo, statybos, medžiagų pasirinkime - po kurio laiko pasikeitė. Norisi apsižioti tai, ką pajėgsime atkąsti, o ir pinigais nelyja.
Kaip ir visiems - norisi praktiško, tvirto, šilto, optimalaus kokybės ir kainos santykiu namo.

Pasirinktas namo projektas: kartotinis + nedideli pakeitimai.

Namas 160 kv.m. 2 aukštų  su garažu (o velnias, dabar visi puls komentuoti, kad vieno aukšto geriau :) ). Manau tik pagyvenus abiejų tipų name gali pasakyti, kuris geriau (patogiau, pigiau, ekonomiškiau ir t.t.). O ir atsakymas bus individualus :)

Pagrindiniai argumentai, kodėl pasirinktas dviaukštį:
  1. mažesni pamatai
  2. mažesnis stogo plotas
  3. mažesnis sklypo užstatymo plotas
  4. mažiau koridorių (nors laiptinė irgi nemažai užima)
  5. atskiros miego, poilsio zonos
  6. energetiškai efektyviau?
Minusai:
  1. laiptai
  2. perdanga
  3. kamino aukštis
Pasimėginau prisimesti būsimo namo 3D, kad būtų lengviau įsivaizduoti namo erdves bei jomis pasivaikščioti :). Rekomenduoju nemokamą programėlę http://home.by.me - skirtą pasiprojektuoti staliniam kompiuteryje (desktop), arba http://www.floorplanner.com/ - projektuoti naršyklėje (web).




20 komentarų:

  1. Konstrukcija paprasta ir elementari, gerai kad nėra visokių balkonų ar erkerių - tai yra brangoka realizuoti, o nauda tai labai jau minimali.

    Dėl kamino - jeigu tiks Schiedel Rondo Plus 180+V, turiu po savo statybų atlikusius 66 cm (du blokeliai) pilnos komplektacijos ir dar keli šamotiniai vamzdžiai likę :) Atiduočiau ženkliai pigiau, jums užtektų žemesnį kaminą įsigyti :) Jei domina - brūkštelkit ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O kodel planuojate vienslaiti stoga? Tai finansinis, asmeninis ar konstrukcinis pasirinkimas? :) Man visai stilingai atrodo klasikinis dvislaitis, be to nereikia iskelineti vienos isorines sienos taip aukstai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, tai asmeninis finansinis sprendimas. Man atrodo pakankamai stilingai, nesižiūri, kai ir namo ir garažo pasvirimas i tą pačią pusę.

      Panaikinti
    2. Na aš konsultavausi kuris stogas yra optimaliausias sprendimas - keturšlaitis, dvišlaitis ar vienšlaitis. Keturšlaitis brangus ir mažas nuolydyis, o vienšlaitis nėra pigiau nei dvišlaitis, nei praktiškiau, nei gražiau..

      Panaikinti
  3. viskas atrodo kaip ir neblogai, tik man ta kolona vidury svetaines trugdo...

    AtsakytiPanaikinti
  4. 1a geriau, bet jūsų sklype tai tiesiog netilps...
    Rašai kad taupot, bet namas pilnas abejotinos prabangos elementų.
    Išmesčiau:
    1. Garažą - tai žalinga ir automobiliui ir piniginei ir komfortui
    2. Židinį - juk užkursi 3 kartus per metus. Jei labai reikia tai statyk elektrinį ar granulinį židinį - mygtuką paspaudi ir šildo nedūmindamas
    3. Dalį langų šiaurėje ir pridėčiau langų ploto pietuose. Ir sutaupytum šilumos ir maloniau gyventi.
    4. Klinkerio apdailą.
    Daryčiau dvišlaitį stogą. Jis nebus smarkiai brangesnis

    AtsakytiPanaikinti
  5. 1. Sutinku. Bet gyvendamas bute turiu šią prabanga. Sunku atsisakyti :)
    2. Židiniu galvoju ir kartais pasišildyti. Neskaitau tai didele prabanga.
    3. Garažas yra labiau šiaurinėje pusėje.
    4. Klinkerio apdailos atsisakysiu.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Absoliuti dauguma garažų tampa brangiais sandėliukais. Pagalvokit dar ar tikrai verta. Automobilio parkavimas daugiabučio kieme ir nuosavam kieme - du skirtingi dalykai. Gal geriau paprasčiausia stoginė, kurios gale ir mažas sandėliukas būtų įrengtas?

    AtsakytiPanaikinti
  7. nesutinku, kad garazas tampa sandeliu. Jiis juo gali tapti tik tokiu atveju, jei butent apie pagalbines patalpas nebuvo pagalvota dar proketavimo metu. Kita beda su garazu, su kuria jau fiziskai susiduriau, tai sniegas. Jis tirpsta ir buna daug vandens :) Nubegimo aisku nepasidariau, apie nuolydzius irgi nepagalvojau, tai visa ta vandeni tenka su sluota varyti lauk. Kai lauke pradeda snigti masina stovi lauke :) teks vasara daryti rekonstrukcija

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tiesa, dar stoglangis ipiestas- jei nera butinumo- dekit paprasta langa. Su stoglangiais savos bedos :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kadangi tai "draftas", projektas dar taisomas, pietvakariu fasade ten likęs pažymėtas židinio kaminas, ne stoglangis. Židinys buvo perkeltas iš svetainės vidurio į svetainės kampą.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Dėl stogo, tai jei kada kils mintis pasikinkyti saulę - tai toks vienšlaitis stogas į pietų pusę, bus puikus sprendimas :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. erdvę po laiptais siūlau pagalvoti kaip išnaudoti, puiki vieta sandėliukui ar net nedideliam wc, virtuvę nuo svetainės bent nedidele sienele taip pat bandyčiau atskirti dėl galimų kvapų ir puodų vaizdo, nebent valgyt negaminsite :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. o mano nuomone, laiptai nera minusas, jie yra pliusas grozio prasme. Tik jeigu as tureciau laiptus, tai juos padaryciau vienu pagrindinių interjero akcentu - nepaslepciau taip. O po laiptais kazka grazaus irengciau - ne funkcionalaus, kaip kad sandeliukas, o pvz pabarstyciau kokiu graziu akmenu ir pasodinciau kaktusu...na ar kazkas panasaus. Jeigu darysite laiptus medinius - tai galesite uzklausti mano tecio (www.laiptukai.lt). Del namo biudzeto - tai ekonomiskiausas yra nei vieno, nei dvieju aukstu namas - ekonomiskiausias yra vieno auksto su mansarda :) Nustebau del koridoriu nuomones ir del zonu atskyrimu - pas mane vieno auksto namas, bet labai aiskiai atskirtos aktyvios ir polisio zonos, ir koridoriu labai nedaug...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neįsižeiskit, bet daugiau koridorių, nei yra pas jus, sunku ir padaryti :)

      Panaikinti
    2. na keista, pas mane koridoriumi tarnauja 6,5 m ilgio siauras 1,2 m koridoriukas, is kurio durys i 4 kambarius ir vonia. Ir dar 2x1 m koridoriukas is kurio durys i katiline, sandeliuka ir wc. Nemanau kad 135 kv namui tai yra toks dramatiskas koridoriu kiekis...

      Panaikinti
    3. Įdomu... Kodėl žmonės rašo blogus apie savo namo statybas? Kas tai noras pasirodyti? O gal "informacijos suteikimas" kitiems? Vargu ar tai galima pavadinti informacijos teikimu, nes kiekvienas namas skirtingas su savo projektiniais ir konstrukciniais sprendimais. Gaila, bet dažnai architektų ir konstruktorių sprendimai būna klaidingi, ką pamatome tik statybų metu ar name pagyvenus, kurių pataisymas kainuoja labai didelius pinigus, deja mes kaip tikri lietuviai to nenorime afišuoti ir apsijuokti. Todėl tikri namo statymo ypatumai yra nutylimi.
      Taigi namo statymas yra ne svajonės įgyvendinimas o sutuoktinių santykių patikrinimas. Jei jūs prieš imdamiesi statyti svajonių namo neatlikote namų darbų - informacijos rinkimas ir nagrinėjimas, jūsų namo statybos pavirs tikru pragaru keliems ateinantiems metams.Sakau keliems ateinantiems metams, turėdama omeny kad jus jau sukaupėte 300000 euru namo statyboms. Nes pigiau tikrai neišeis o tie kas sako kad tai ne taip, netikėkite nes tai netiesa...
      Sėkmės
      Savo statytame name aš jau gyvenu.

      Panaikinti
    4. Anonimiškaim komentatoriui: na, kad ir gyvenate tam jūsų pasistatytame name, bet iš jūsų komentaro beldžiasi mintis, kad ne itin laimingai: permokėjote trigubai, suiro santykiai su sutuoktiniu, visi apgavo - nuo architekto iki santechniko, ir sėdite matyt brokuotame savo namelyje pikta ir pagiežinga :) man statyti smagu, ir rašyti blogą irgi smagu, tai darau jau lygiai trys metai. Ir dėkinga esu kiekvienam blogeriui, nes tikrai daug pagalbos ir patarimų atrandu.

      Panaikinti
    5. 300000 Eurų tai jau perlenkta lazda..., jei tiek pinigų turėt tai galima nebestatyt, o pilnai įrengtą namą ar vilą įsigyt :D

      Panaikinti