2015 m. rugpjūčio 16 d., sekmadienis

Pamatai: rosverko įrengimas

Kitą dieną po polių įrengimo buvo įrenginėjamas rosverkas. Rosverkas 25x60 cm. Pradžioje buvo sudėtas putplastis EPS100 10cm apačioje, tada dedamas vienas skydo šonas, rosverko karkasai, tada kitas skydų šonas. Pagaliukai viduryje yra tiksliai 25 cm ilgio, tokio pat kaip rosverkas plotis. Vėliau pilant betoną jie išimami. Sukalus kuolus ir suvaržius kaitinta 2mm viela gaunasi tvirta vientisa konstrukcija. Skydų aukščiai sugaudomi pagal rosverko ašių virves, todėl darant skydais jų viršus sutampa su rosverko viršumi, tokiu būdu rosverkas gaunamas idealiai lygus, netaip kaip montuojant surenkamais metaliniais klojiniais.






Tuo pačiu buvo liejamos kamino pagalvės. Po jomis taip pat dedamas putplastis. Kadangi polius yra šalia, tai kaminui atskiro polio nedarėme.


Turbūt pastebėjote, kad pradinėse foto rosverko karkase viršuje yra tik 2 armatūros. Mano pamatistai delsė įrišti paskutinę armatūrą motyvuodami, kad "spėsime" iki tol, kol iki betono atvežimo liko 10 min. Aš tai turėjau mintį: kad laukia, kol aš išvažiuosiu ir išvis rišti nereiks, o užpylus nepatikrinsi. Matyt paranoja jau įsigijau :)



Kuolai buvo ne tik sukalami, bet ir tvirtai suramstomi ir sutvirtinami ilgais medvarščiais. Tai suramsčius pamato išpūtimo tikimybė nulinė.


Kampuose buvo daromi užleidimai 2x 12mm armatūromis, berods 1,50 cm strypai lenkiami per pusę.



Sudėtingesnis mazgas


"T" formos "sankryža"

Dėl putplasčio iš apačios buvau protinamas, kad užteks 5cm, bet laikėmės projekte nurodyto 10cm.
Putplasčio markė

Betonas atkeliavo laiku. Viso atkeliavo 2 kriaušės: viena su siurbliu, kita be.



Užfiksavau kaip betonvežės dalinasi vienus siurbliu:


Betonas visuomet pilamas nuo tolimiausio taško

Betono užpylimo momentas. 4 vyrai - 4 rolės:
1. betonvežės siurblio manipuliatorius - stebi betoną, jei reikia paskystina, reguliuoja padavimą
2. laikantis siurblio šlangą
3. patrombuoja kur reikia su pagaliu
4. renka iš vidaus paramstymo pagaliukus

Pilant betoną klojiniai buvo užpildomi su kaupu. Perėjus su giluminiu vibratoriumi perteklius dingsta. Ilgai vibruojant betonas randa įvairius tarpelius ties sujungimais ir veržiasi laukan.


Šįkart komanda betoną paskaičiavo labai optimaliai, likutis minimalus.
Betono likutis

Užpilti pamatai
Ties įvažiavimu į garažą buvo padarytas sužeminimas apie ~10cm
Garažo įvažiavimas "sužemintas"
Ant įvažiavimo į sklypą matosi išpiltas betono likutis nuo polių įrengimo, kuris vėliau buvo sulaužytas sunkesvorio transporto.




Pamatų išlukštenimas
Pamatų irengimo darbams papuolė karšti orai, todėl pamatistai skubėjos nuimtis skydus. Kadangi vėliau nuimti jau nebūtų šansų. Išlukštenus matomas visai neblogas variantas: pamatai lygūs, nėra išputimų. Nors ir vibravo ant paviršiaus šonuose yra matomos oro burbuliuku skylutės.









Prie karštų orų patartina pamatus laistyti - taigi laisteme, bet visvien pamato paviršiuje vietomis yra matomi mikro įtrūkimai, kurie atsiranda greitai stingstant betonui pačioje pradžioje. SM forume skaičiau, kad siūloma pamatus laistyti kas tris valandas, net naktį :)



11 komentarų:

  1. labai gražus darbas. nėr ką ir pridurt. super geras ir tvirtas pamatas, ne vienam amžiui užteks. pagyrimas komandai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. laba, gal gali papasakoti kiek metrų pamatas? kiek betono išėjo? kiek gavosi € ...:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mano skaičiavimais:
    Pamato ilgis: ~64m.
    Polių skaičius: 34 vnt.
    Betono kiekis: ~20m3 (Poliams:~10m3, rosverkui: ~10m3) skaičiuoju pagal gylius ir diametrą, bet manau realybėj suėjo daugiau.
    Kaštavo: 4,7k € už viską

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gan pigiai, man ~70m, 20m3, 36 poliai 7,6k. Tik poliai CFA būdu daryti. Veiksmas vyko 2016 lapkričio - gruodžio mėn. Šiandien tik klojinius išsivežė.

      Panaikinti
    2. Sunku lyginti. Vapše kainos dabar sukeltos. Kai skaitai blogus, kurie anksčiau statė - orientuojiesi į jų skelbiamas kainas. O kai ateina tavo laikas ir ieškai, kas galėtų padaryti vienus ar kitus darbus - gauni šaltą dušą, nes kainos būna min 1,5 didesnes. Ir kam beskambintum visi kaip susitarę. Ir kas keisčiasia visi užimti - visi turi darbo. Reikia naujos krizes, nes jau kosmosas gaunas.

      Panaikinti
    3. Tai žiūriu ne tik 1,5 bet ir daugiau. Prieš pora dienų draugas kalbėjo su mūrininkais, tai už Arko M18 nori už kvadratą 11EUR, tai čia apie 61EUR už 1m3.
      Pvz. man monolitinį žiedą sąmatoje paskaičiavo 2100EUR, kai pamatai ~5k kainuoja...

      Panaikinti
  4. Sveiki,
    minėjote jog pamatistus rinkotes iš atranką praėjusių dviejų rekomenduotų komandų, gal galėtumėte pasidalinti jų kontaktais? Atsiųskite į: antoshke@yahoo.com

    Iš anksto dėkui

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki, ruošiuosi namo statybai, namas beveik identiškas jūsiškiam. Būčiau labai dėkingas jei atsiųstumėte pamatistų kontaktus gkrikstonaitis@gmail.com . Aš jau 16 rangovų apklausinėjau, konkretų pasiūlymą pateikė tik vienas :D

    AtsakytiPanaikinti