2017 m. vasario 15 d., trečiadienis

Langai, durys ir vartai

Langus bei duris pradėjau ieškoti dar žiemą 2016 vasario mėnesį. Taip susiklostė, jog langus, duris ir vartus pirkau atskirai.

Langai
Langų plotas ~30m2. Kaip ir kiekvienas prisiskaičiau internete atsiliepimų, apžvalgų, straipsnių bei statybų blogų apie langus ir nusprendžiau rinktis plastikinius. Daug visko prirašyta, kartotis nėra tikslo.

Mano langų kriterijai:
Tipas: Plastikiniai langai
Stiklo paketas: 3 stiklai, selektyviniai, paketas min 48mm, plastikinis rėmelis, kuo geresnis Ug
Spalva: iš vidaus balta, iš išorės antricito (grafitinė spalva)
Rėmas: min 6 kamerų, kuo geresnis Uf
Tarpinės: 3 tarpinės, geriausia, jog ateityje gali būti keičiamos
Apkaustai: Siegena, Maco
Montavimas: į angą
Juostos: iš vidaus ir išorės
Nešildomam garaže: profilis ir paketas bus paprastesni.

Dariau apklausą ir gavau pasiūlymus:
Veka Softline 82 MD (Viva langai, Gipura, Heinzmann, Gerdeta, Langų sistemos)
Kommerling 88+ (Plaza langai, Statchema, Langvarta)
GEALAN IQ8000 (Megrana)
Gelan IQ9000 (Megramemedis)
Veka Alphaline 90 MD (Sumeda)
KBE 6 (Languvita, Himėja)
Schüco Corona SI 82 (Tikri langai)
IGLO Energy (VisiVisi)
Salamander 82 (Tiks langai)

Tiesa vieni, net neatrašė, kiti siūlė ką turi, nežiurėdami ko ieškau. Kadangi lygini viso komplekto kainą, tai langai, jų montavimas, juostų klijavimas, tai pastebi, jog kai kurios įmonės nori kosminių pinigų už montavimą, bei juostų klijavimą. Matyt patys nemontuoja ir samdo kitus ir iš to uždirbt nori :) 

Rinkausi iš:
Kommerling 88+
IGLO Energy
Veka Alphaline 90 MD
Veka Softline 82 MD

Nesuprantu, kaip langų firmos kontaktas/atstovas yra moteris, kuri neraukia nieko apie savo siūlomus langus, išskyrus spalvą - ko paklausi to negausi. Arba vadybininkas tave vapše pamiršta. Turi keliatą kartų prašyti gauti pasiūlymą, ar važiuoti į jų ofisą, kad jį gautom, nes emailu pasiūlymo jiems nepavyksta atsiųsti. Atrodo, jog reikia kristi ant kelių, kad jei paimtų tavo varganus kaip min 3k eur ir parduotų tau langus :)

Patiko bendraut su:
Sumeda 
Gipura
Viva langai

Pasirinkau:
Veka Softline 82 MD tuo metu buvo naujas profilis, ale ištaisyti Veka 90 bugai :)
Profilis 82mm, MD - 3-čia vidurinė tarpinė, 7 kamerų
Paketas: 48mm (4kn/18_sw/4/18_sw/4kn), šiltas plastikinis Swisspacer rėmelis, 2 selektyviniai stiklai, Ug=0.5, šviesos laidumas 70%,  argono dujos
Apkaustai: Maco
Nešildomam garaže: Softline 70, paketas 24mm (4/16_sw/4pun)
Profilis 82mm
3 stiklų paketas 48mm

Pasirinkimą lėmė kainos ir kokybės santykis - kaina ir ką už ta kainą gausi.

Montavimas
Langai atvažiavo su paaukštintu mikroautobusu. Keista, kaip ten viskas telpa: 30m2 langų su paketais, kopečios, įrankiai, 3 žmonių brigada?

Buvau nusprendęs pataupyti ir juostas susiklijuoti pats - tiek vidines tie išorines. Bet montuotojai atkalbėjo, vietoje pasiulė geresnę kainą, nei buvo prieš tai ir sutikau, jog montuodami suklijuos vidines garo juostas. Brigada pasirodė kultūringa, susidirbus, atkalus ranką - nei rūko, nei šneka pyst-pyst - iki pietų langai stovi. Langų pardavėjas mane buvo įtikinęs, kad langus montuos apie 2 dienas. Čia matyt, kad montavimo kaina atrodytų neperdidelė. :)

 Man garsiai išreiškus nerimą, jog vitrinos sunkios ir xps nelaikys, susės, jie xps vietomis išpjovė ir įstatė plastikinio langų profilio galus ir juos apiputė putomis.


2 metrų vitriną nešėm 4iese
Montuojant paketas statosi ant plastikinių
kaladėlių lango rėme



Garo juostos vienas šonas lipnus, kitas ne. Nelipnus šonas klijuojamas prie sienos spec klijais. Tikie pilki labai teplūs, sufasuoti dešromis. Sudžiūvę yra super tvirti ir elstingi. Mano klausimas: "kodėl nenaudojat juostų abejais lipniais kraštais?" Montuotojas: "todėl, kad su klijais geriau klijuoti prie nelygios blokelių/plytų sienos." Mano atveju angokraščiai idealūs, nes išklijuoti xps.





Terasos vitrina su durimis

Svetainės ir valgomojo vitrinos 2 ir 1,5 m pločio ir ~2,3m aukščio

2m pločio svetainės vitrina

MD - 3ioji vidurinė tarpinė yra ant staktos rėmo, ne ant varčios


Iš lauko langai antricito spalvos. baltas išorės apsaugines juostas liepė nelaikyt ilgai, max iki 3 mėn, nes paskui nuo saulės, jas labai sunku nuplėšti, lupasi gabalais - bus pelenės darbas :)



Lauko durys
Keista, bet langų pasirinkimas didelis, bet durų - ne. Arba kaina kosminė, arba durys gražios, bet nėra šiltos. Pradžioje norėjau plastikinių durų. Man labai gražu didelis veidrodinis stiklas, kaina nesikandžioja, bei yra didelis pasirinkimas. Bet net rimtos langų firmos atkalbinėjo rinktis plastikines duris paradiniam įėjimui. Duris nuolat tenka reguliuoti, plastikas labai vaikšto nuo temperatūros pokyčių. Vieni siulė imti nebent aliumines. Be plastikiniu, labiausiai patiko kompozicinės lauko durys iš stiklo pluošto. Bet atbaidė jų kaina (~1200eur). Susiviliojau Mikea Termo durimis, kurios ale šiltos (~1,0 W/m2K) turi 2 tarpines ir yra nebrangios, turi daug modelių ir spalvų. Kita kart, ko gero jų nesirinkčiau. Nepatinka man jų spynos mechanizmas, rankena kažkokia neatšokanti, durys nuo temperaturos pokyčių vaikšto, termovizorius irgi stebuklų neparodė. 

Duris montavome patys. Ačiū draugui Tadui už pagalbą :) Vienas būčiau nesiryžęs. Šios durys turi vieną niunsą, jog jų stakta labai siaura ir arba reikia chalturinti arba gal būna pirkti koks praplatinimas. Pardavėjas apie tai neinformavo - shame on you! Anga pas mane 1m pločio tai durys vos tilpo, tai praplatinimo nereikėjo. Kadangi durų montavime man pirmas kartas - net juostas pamiršau suklijuot.
Katilinės durys
Įėjimo durys



Šiaurinė namo pusė

Garažo vartai
Į garažo vartus daug vilčių nedėjau. Nusprenžiau, jog man reikia automatinių pakeliamų segmentinių garažo vartų. Pasirinkti itališki IDO-HOME vartai. Segmentai yra 40mm, buvo galima rinktis ale šiltesnius vokiškus 42mm. Nors, kaip vėliau paaiškėjo skiriasi skardos storis, o ne apšiltinimo sluoksnis. Iš vis - garažas nešildomas, o ką kalbėti apie šilumą, jei garažo vartai nuolat darinėjami ir visa šiluma eina lauk. Teko čiupinėti Hormann garažo vartus - atrodo rimtesni, bet ir kaina kita.
Vartų komplektą sudarė: patys vartai, automatinis pakėlimo mechanizmas su 2 pulteliais, bei montavimas.
Nustebino IDO-HOME kaina, jei kreipiesi į įmonę prekiaujančią jais, ilgai deriesi, bet kaina vistiek  yra didesnė, nei susiradus per skelbimus montuotoją, kuris su monatvimo darbais pasiūlė kaina 100 eur pigiau.

Keista, bet langų, durų ir vartų spalvos kodas sutapo, tik paviršaus struktūra skiriasi
Namas nebekiauras

27 komentarai:

  1. Pritariu dėl Mikea durų - pas mane ta pati problema montavimo metu buvo iškilusi, tai montuotojui teko improvizuoti - paėmėm medienos, ją nudažėm atitinkama spalva ir taip pasidarėm praplatinimą. Bet pardavėjui minusas didelis už tai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pirkau iš Vilniaus firmeles. Pardavėjas-savininkas Albinas, malonus žmogus pasirodė. Visi malonūs prieš parduodant :)

      Panaikinti
  2. Kokia 1m2 kaina gavosi už langus?
    Ar langus montavote su palanginiu profiliu ar be jo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Už langus, montavimą, vidinių juostų klijavimą sumokėjau 3k eur su kapeikom. ~27m2 Veka Softline 82 MD, 3 stiklai. Nešildomam garaže 3m2 Softline 70, 2jų stiklų paketas.

      Visur montavo su polanginiu profiliu.

      Panaikinti
  3. del Mikea duru, tai manau ateityje gailesies :) pas mane tokios pacios, tik man pardavejas iskart sake, kad reik imt su praplatinimu.
    DUru tarpines apacioje jau issinesiojusios, nors name dar negyvenama, nuo tiesioginiu saules spinduliu lygiai taip pat durys sekmingai kraiposi. per sirdeles ir netgi salia sirdeliu kiaurai sviecia skyles. pora nuotrauku kaip durys atrodo per termovizoriu gali rast mano posto apacioje. https://aenamas.wordpress.com/2016/09/05/sandarumo-testas-2/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū Artūrai už padrąsinimus :) Seku visus www.estatytojai.lt blogus. Mano blogas vėluoja metus. Dažniausiai atsiliepimai pareina vėliau, ir šaukštai jau po pietų...

      Panaikinti
    2. Sveiki, niu tai su nekantrumu laukiam tolesnių įrašų.Užsikabliavau aš su tais blogais, po keletą kartų vis perskaitau,kai primirštu, kur pas ką ir kaip. Ką po langų dar nuveikėt? Suprantu, kad gyvenimas verda žiauriu greičiu ir tikrai būna sunku prisėst rašyt :) bet visvien, pabūsiu savanaudė ir paprašysiu: rašykit !!! :) Labai įdomu skaityt ir semtis patirties

      Panaikinti
  4. Kodėl langistai nenori paimti tavo 3K€?
    Aš irgi ignoruočiau "noriu šito ano o gal ir to nežinau ko" užklausią išsiųstą krūvai firmų ;) (pvz nėra tokių profilių GEALAN IQ8000, Gelan IQ9000)
    Į tokias užklausas gali atsiliepti firmutės, ne darbą dirbančios o turinčios besmegenius konsultantus kurie tiesiog kainas skaičiuoja ir tikisi kad 1/10 prizas šioje loterijoje teks jiems.
    Nesikreipčiau į daug ofisų turinčias ir reklamoje matomas firmas. Kas už tai moka? TU!
    Apie tai jau rašiau http://a-namas.blogspot.lt/2016/08/geriausi-langai-lietuviski.html.
    Na taip, pabandymui Viva ir Megrame užklausiau. Gavau 20-30% brangesnį pasiūlymą, kaip ir tikėjausi. Gealan S9000 užsakiau kitur.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ignai, tu negatyvi asmenybė, bjauru jau darosi,skaityti tavo komentarus. Kiekvienam bloge galima rasti tavo snobiškų pasisakymų. Tu toks protingas, o visi durniai aplinkui. O dar lituanistas, visus ir visada gramatikos mokini. Paanalizuok save, pasiskaityk savo komentarus bloguose, kur ir ką esi pasisakęs.

      Panaikinti
    2. Nu jo... Ignas visada sužiba savo stiliumi :-) Galvoju, man vienam jo komentarai atrodo negatyvūs ir pikti :-)

      Panaikinti
    3. Jan, gali neapsimesti anonimu, nes irgi savo stilių turi - atpažinti iškart galima ;)
      Mano komentarai kandoki, bet veikia!
      Štai tu jau lietuviškai išmokai komentarus rašyt - dauguma skaitytoju padėkos. Ačiū, tikrai lengviau skaityti.
      O kiti gal susimąstys, prieš siųsdami langistams su užklausomis. Beprasmiu darbu žmones užkrauna...

      Panaikinti
    4. Tai manau visiems cia uzkniso jo komentarai :) Stebiu visus blogus, visur po kokia nesamone prirasyta. Rasysiu ne lietuviskom raidem jei galima

      Panaikinti
    5. Uchh..ty :) ir aš čia paminėtas.. gerass.. Gaila negaliu prisiimti garbės sau dėl komentaro :) ..bet palaikau 100proc visus, dėl tavo komentarų, Ignai. Bet ka jau čia su tavim padarysi :D koks esi toks, niekas jau nebepakeis tavęs ;) komentuok..į sveikatą :)

      Panaikinti
  5. O kaip vidinė palangė? Vizualiai ne par maža ganausi?
    Blokelis 20cm - 8,2cm lango rėmas, gaunasi 12cm + 3 cm išsikišimas.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki, tai iš Viva langai ar Gipura pirkote? Montuotojai - pardavėjo įmonėje dirba?

    AtsakytiPanaikinti
  7. O kokia problema dėl to praplatinimo? gal galima plačiau.(blokelis 20 cm pas mus) Nes ir mums reikia duris rinktis. Nu vnz problema didelė. Sakote MIKEA dabar nesirinktumėt, o tai ką dabar rinktumėtės☺,Pas mus pietinė pusė, bet yra stogelis, bet bijau kad nesikraipytų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kadangi stakta labai siaura (žiurint iš priekio, ne iš angos), tai šiltinant namą, privedus apšiltinimo sluoksnį neliko vietos prieiti prie vyrių, jeigu juos tektų reguliuoti.
      Nuo to laiko, kai įsigijau lauko duris, mano domėjimasis, kas yra rinkoje baigėsi. Prieš perkant šias, man patiko Vikking kompozicinės durys. Bet atsiliepimų apie jas nžn.

      Panaikinti
  8. Kai langai stovi jau namo jausmas atisranda :) Veka tirai geri langai su stipriu ir pilnu remo apkaustu (dauguma daro U arba L formos metalinius apkaustus, veka O formos), ka tik pastem 2 namam veka alpha ir gealan 9000, pastarieji be galo minsktai darinejasi, pirmieji labai gerai laiko dideliu langu vibracija. Del silumos savybiu abu identiski.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Jei ne paslaptis, ar daug investavote į garažo vartus? Dairausi dabar palankiausio varianto.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pakeliami garažo vartai su montavimu 630eur.

      Panaikinti
    2. Su automatika? Kokie išmatavimai? Ieškau dabar vartų, pas mane 2.2m pločio ir 2.35 aukščio, taisu automatika ir montavimu apie 900eur kainos

      Panaikinti
  10. Su viskuo: vartai 2,40 x 2,60 (h x p), automatika, 2 pulteliai, pavaros begelis ir montavimas. Net neabejoju, ka viskas pabrangę ~25proc. Kas anksciau nama pastate uz x suma, dabar uz tiek nepastatys.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Siandien tu gamintoju tiek daug, kad nelabai aisku ka pirkti. Kai didelis pasirinkimas irgi negerai

    AtsakytiPanaikinti