2018 m. gegužės 4 d., penktadienis

Grindų šiltinimas ir paruošimas betonavimui

Taigi darbus nusprendžiau daryti pats.
Tiek pirmam tiek antram aukšte numatytas grindinis šildymas. Visi mitai, kad miego patalpose negali būti grindinis šildymas, kad nesveika, ir šiluma į orą kelia dulkes man kelia juoką.

Pagrindo paruošimas

Grindų lygis gaunasi ~13 centimetrų virš pamato. Juodgrindžių nutariau nedaryt. Sklypo gruntas molis.
Taigi nukasiau, kai kur papyliau smėlio. Anksčiau buvau supylęs savo turimo vandens atsargas, tose vietose kur kasiau nulinę kanalizaciją. Kitose vietose smėlis jau buvo suplaktas lietaus. Kadangi vandenį jau turiu - prieš tankinant dar supyliau vandeniu. Išsinuomojau 120kg vibro plokštę ir pirmyn. Pasivažinėjau po namą visą dieną. Vietomis smėlis pasivibravo ~5cm. Patarimas iš patirties: dirbti atsidarytais langai, nes nuo benzininės vibralkos namas pilnas išmetamų dujų.













Toliau dvejojau dėl plevelių ir kur jas kloti:
1. ant smėlio
2. ant EPS
3. ir ant smėlio ir ant putos

Pasirinkau 3 variantą, nes 1 apsaugai nuo drėgmės, o 2 nuo to, kad betonas neprilystų į apšiltinimo sluoksnio tarpus.

Namo grindis šiltinau 15 cm putplasčiu, katilinės ir garažo (nešildomas) 10cm. Iš Vykelidos užsakiau EPS100 - garažui ir katilinei, kur bus didesnės apkrovos, ir EPS80 - gyvenamosioms patalpoms.


Naudojau lapus 1000x1000x50, tada dėjau 3 sluoksniais. Viduriniame buvo vedamas vandentiekis. lapus dėjau perdengdamas sujungimus ir kad lapais susirištų. Taip pat vengiant,  kad 4 lapų kampai nebūtų vienoje vietoje (pvz +). Jei tarpas neidealus juos dar perpučiu montavimo putomis. Pjausčiau peiliu su keičiamomis geležtėmis.


Armavimo tinklą pasirinkau su 15 cm akimi, nes tokiu žingsniu planuoju vedžioti šildymo vamzdelius.




Svetainė
Vonia


Katilinė



Garažas

Laiptinės betonavimas

Antro aukšto perdanga yra gelžbetoninių plokščių. Todėl laiptinės vietoje buvo išlieta aikštelė. Skyrėsi aukščiai, todėl norint, kad viskas butų viename lygyje dėjau papildomos EPS ir velė išliejau "lyginamąjį" sluoksnį. Tad gavosi toks sumuštinis.




Antro aukšto grindų šiltinimas

Kai antro aukšto grindys viename lygyje su laiptinės aikštele - beliko tik pačių plokščiu nelygumus palyginti smėliu, kad EPS gultų idealiai. Antrame aukšte naudojama tik viena plėvelė, o šiltinimui naudojau 5 cm storio EPS. Iš patirties yra žinoma, jog putplastis prastai izoliuoja garsą, todėl geriau naudoti tam skirtą vatą. Bet kadangi apačioje kaimynu neturiu :) garso izoliacija tarp aukštų man nėra tokia aktuali. Kadangi EPS sluoksnis tik vienas, vandentiekio vamzdynas slepiasi jame.














Vandentiekis ir grindinio šildymo įvadai

Vandentiekio vamzdyno vedžiojimas buvo samdomas darbas. Nutarta naudoti PPR. O aš neišdrįsau pradėti PPR litavimo karjeros paslėptuose darbuose. Kad vėliau netektų perdarinėt, jei besimokydamas lituot. Suprantu, kad tai nėra sudėtinga, tiesiog neverta rizikos.
PPR naudojau stabilizuotus, tai yra skirtus karštam vandeniui. Santechnikas patarė viska daryt tuo pačiu vamzdžiu. Vamzdžius įvėrinėjau į kevalus, kad einant 2 vamzdžiams šalia, kad butu tam tikra izoliacija tarp šilto ir šalto, ir kad vamzdžiai nerasotų.


Reikėjo nuspręsti ar daryti karšto vandens recirkuliaciją, tam reikia vesti ne 2, o 3 vamzdžius į "tašką". Pasirinkau be recirkulaicijos, nes pagrindinis argumentas nėra ilgų distancijų, o ir tam tikru laiku dirbantis cirkuliacinis siurbliukas ir vandens vėsinimas varinėjant vandenį pasirodė neekonomiškas arba mažiau ekonomiškas nei sulaukt karšto vandens atsukus čiaupą.

Kartu su vandentiekiu buvo nuvesti grindinio šildymo vamdžiai į kolektorius. Kurių nusimato net 2, tai yra: pirmam ir antram namo aukšte. Pirmam aukšte pasirinkta vieta yra laiptinė, antrame aukšte - vonia.

Kompensacinės juostos 

Taip pat ruošiantis betonuoti reikia sienų perimetru klijuoti kompensacinę juostą. Tam vieni naudoja 2 cm putplasčio juosteles (tam reikia daug pjaustyti), arba pusto polietileno juostas. Nepamenu kur girdėjau, kad naudojamas storas plaukiojančių grindų paklotas, kurio ruloną reikia susipjaustyti. Taip ir padariau. Pjaustymu pasitelkiau greitai sumastytą savadarbį įtaisą: įkaitinau vielą su 12V 4A akumuliatorių pakrovėju. Nevykęs prietaisas - ilgai kaista, užkaitęs net išsijunginėjo (matyt kažkokia apsauga yra) - bet darbą atliko. Putplasčiui pjaustyti reikėtų galingesnio.



23 komentarai:

  1. Sveiki, gal galėtumėt į estatytojai@gmail.com atsiųsti savo namo foto, kad galėčiau padaryti miniatiūrą estatytojai.lt puslapiui be to logotipo per vidurį nuotraukos? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Su nichromo viela užtenka ir 2A pjaustyti putplasti. Tereikia pasirinkti stori ir ilgi. Skaičiuokliu pilna internete. Aš irgi pasidariau savadarbį pjaustikli. Liuks su juo - darbas super švarus

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai čia ekspromtu, sugalvojau :) Kitą kartą rimčiau užsiimčiau, pasiskaičiuočiau - namų darbus pasidaryčiau.

      Panaikinti
  3. Koks ispudis apie ta lenkiska putplasti? Is savo meistru girdejau nuomone, kad dauguma lenkisku akivaizdziai minkstesni, nei deklaruojama, t.y. fakte neatitinka deklaruojamos eps klases.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neturėjau po ranka su lietuvisku palyginti.O akivaizdaus skirtumo nepastebėjau. Eps80 ir Eps100 skirtumas matosi. Jei dirbantys žmonės sako, visko gali būti. Mano grindys laikosi puikiai 😀

      Panaikinti
  4. Laukia švarios grindys! :)

    O dėl to Lenkiško putplasčio, tai nežinau kiek realybė, kiek marketingas: https://www.youtube.com/watch?v=eXh1h8u57Z4, bet kai tai daro konkuruojanti įmonė, tai neatrodo patikimai..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei bandymus daryt nepriklausomi ekspertai ir paimtų "Random" Etna putplastį kažin ar tokie geri parametrai būtų :)

      Panaikinti
  5. As naudojau ir lenkiska ir lietuviska i fasada, yra nezymus skirtumas kietume, bet kokybe mane tenkino, matmenys tikslus, lapai ne kreivi. Dar yra skirtumas kaip buvo sandeliuojama. Ar naudociau dar karta lenkiska - taip.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau lenkisko putplascio yra ir gero ir visisko s... Cia turbut pries perkant reiktu pasigooglint bandyt apie konkrecios firmos produktus. Speju, kad ta pati paciausia lenkiska pigiena ir bus tas s...

      Panaikinti
  6. Kokios maždaug darbo sąnaudos tų darbų, kurie padaryti savarankiškai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiesa pasakius nesidomejau. Kokios cia namo statybos, jei tavo darbas tiks bašliuoti pinigus. Tiesiog dauguma darbų, kuriuos sugebu noriu pasidaryti pats, gilinatis i niuansus, sprendimus ir technologiją. Taip stengiuosi pasistatyti kokybiskai ar kontroliuoti meistrus, kuriu meistriskumas kartais kelia siaubą. Is patirties matau, jog jauciu pasitenkinimą tai darydamas. No pain - no gain!

      Panaikinti
  7. Ech..
    Man dabar projektuoja namą: į grindis 300mm Eps150, sienoms 300 Neps70...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas mane B klasė. Tavo speju A±. Del grindu eps tai manau užtektų eps100, nebent labai jau dideles apkrovas planuojate grindims.

      Panaikinti
    2. Gyvenamose patalpose EPS100 yra daugiau nei pakankama

      Panaikinti
  8. Sveiki, norejau pasiteiraut del putplascio storio grindims. Ar cia priklauso nuo namo klases? Paraset, kad naudojot 15 cm stori B klasei, tai pvz. A+ klasei reiketu storesnio?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, atitvarų šilumoos perdavimo koeficientas priklauso nuo namo klasės. Nominalios vertes rasite STR. Pagal tai apsiskaičiuosite šildymo medžiagos storį, bet jis turėtų būti nurodytas Jūsų projekte :)

      Panaikinti
  9. Taip, projekte yra 25 cm :). Tik nelabai suprantu kodel reikia tokio storio. Juk smelis po putplasciu praktiskai neisals o ir siluma kiek zinau iseikvojama labiausiai per sienas ir perdanga (iseina per virsu).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sutinku su Jumis. Man paciam 15cm atrode racionaliausia, nors kai kas deda net 40cm ir neskaiciuoja atsipirkimo 😀

      Panaikinti
  10. Nu jo, tikrai pigiau uzpilt 10 kubu smelio nei padet 10 kubu putplascio :). Cia radau siek tiek info: https://www.facebook.com/asupliusu/posts/933650853435268/
    Idomu kas tie PHPP skaiciavimai

    AtsakytiPanaikinti
  11. Pigiausia butu iskart ant smelio betonuot sildoma plokste. Taigi vistiek smelis po ja bus pliusines temperaturos, o jei ir ne, tai susils nuo pastarosios

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sarkazmas man patinka, tik reiktų bent šypseną uždėt, o tai bus skaitovų, kurie suprast tiesiogiai :D

      Panaikinti
  12. Na, jei rimtai tai is karto smelio ne patarciau, cia issamiau:
    https://inspectapedia.com/heat/Radiant-Slab-Heat-Mistakes.php
    deja angliskai.

    O norint paskaiciuot kokio storio putplasti deti tai radau ta formule. A+ klases namui reikalaujama varza grindims R=8,3 (https://www.arko.lt/lt/menu/arko-blokai-a-klases.htm)

    Tarkim, kad putplascio silumos laidumas 0,032 iseina:
    0,032 * 8,3 = 0,2656m -> 26 cm storis

    AtsakytiPanaikinti
  13. "Taip pat vengiant, kad 4 lapų kampai nebūtų vienoje vietoje (pvz +). "
    Nebūtina to daryti, bet atrodo gražiai. 👍

    AtsakytiPanaikinti