2019 m. vasario 1 d., penktadienis

Fasadas

Fasado darbus sutariau su kažkiek žinomais ir draugų rekomenduotais meistras. Jų teko laukti ilgai  - apie 4 mėnesius, bet sutikau, nes juk patikimi ir būsiu ramus dėl fasado darbų. Visgi, pasirašėm sutartį mano iniciatyva, nes ilgai laukti ir bijojau kad netemptų gumos. Nusiunčiau projektą, apžiūrėjo nuvažiavę į vietą (be mano žinios), išsimatavo ir pasakė kainą su medžiagom. Kaina buvo gera, lyginat su kitais apklausoje dalyvavusiais, todėl sutikau. Patirties turi - todėl buvau ramus.
Fasadas: apie 300m2

Sutarta, kad sienas šiltinsim:
  • Sienom Neoporas 20 cm (lenkiškas Sonarol Grafit nefrezuotas) šilumos laidumo 0,033 W/mK 
  • Pamatui EPS100 10 cm
  • Tinkas silikoninis Dufa (ale vokiškas ir geras, ir jei su juo dirba)
  • Struktūra 2mm samanelė
  • Bus 2 spalvos (rinkomės pagal Caparol paletę berods pilkas Arctis 15, balta Arctis 30 )

Aptarėm:
  • pinigai eis paskui darbus
  • legalus - turi patentus, jei kas patikrintų
  • laikysis tvarkos - nes aplink gyvena kaimynai
  • jie turi pastolius, tad šie man nieko nekainuos
  • polistirolo lapus tepa perimetru ir deda kelis kleckus į lapo vidurį
  • polistirolą pjausto staklėmis
  • šiltindami garažo pusėje užsidangstys garažo stogą
  • kad ant cokolio dėsim aliumini profilį
  • nefrezuotas polistirolas - taip bus mažiau atliekų
  • lapai būna netikslūs - perpusim sujungimų tarpus
  • Smeigiuosim į lapų kampus ir į vidurį
  • Kiek šiltinsim kaminą (10 cm kieta nedegia vata)
  • Kad sudės palanges už ta patį.
  • Kad jei ką už papildomą kainą padarys pakalimus (nes pastoliai bus pastatyti tad tuo pačiu, berods tuo metu norėjo 7 eur už bėginį metrą)
  • privesim prie difuzinės plėveles, kad palikti 2 cm tarpą kvėpavimui
  • ir t.t.

Žodžiu, viskas "ledas". Beliko sulaukt.

Atėjo sutartas laiką - pradėjau ieškot. Ale kitą objektą pabaiginėja ir ateis jau pas mus. Aišku pinigų avansui paprašė, jog užsakyti medžiagas. Ok, suprantama.

Atvažiavo medžiagos - bet nėra meistrų, kurie su jomis dirbtų :)


Sonarol Standart Grafit


 Atsiuntė savo jauną kolegą padirbėt, tas pradėjo nuo pamato. Viskas ok - tik matosi tempia guma. Skambinus "vadui" atidėlioja, kad vis ryt jau būsim. Kokia savaitę ten tas vaikinas tampėsi. Apklijavo pamatą - sienas pradėjo, kiek be pastolių pasiekia.


Pamato polistirolas prie žemės pjaunamas 45 laipsnių kampu, kad šaltis nekilnotų ir neatluptų lapo.

Klijai tepami perimetrų, kad išvengti oro cirkuliacijos tarp sienos ir šiltinimo plokščių.







Pradžioj užkliuvo kad aplink langą priklijavo lapą nepjaudamas ties lango, sakau nedarykit sujungimų ant lango kampų. Ok - "sutvarkysim" - nors viena langą jau pradėjo. Pataisė. 
Paskui prie langų putos privedimą pradėjo daryt savotišką. Vėliau jau daugiau komandos narių pasirodė nors besikeisdami - matosi dirba per 2 objektus. 





Dėl kamino šiltinimo nuomonės išsiskyrė. Kalbėjom apie vatą pradėjo kišt šiltinimą polistirolu. Ale jau senai kalbėjom - jau nepamena. Sutartyje taip smulkiai nebuvo aprašyta. Prasidėjo nepasitikėjimas - įtampa. Atliktus darbus tikrinau kasdien po darbo. Polistirolas nėra frezuotas, todėl tarpai turi būti užpučiami, vis atvažiavus paprašau kad visur užpurkštų, bet užlipęs ant pastolių, kur aukščiau randu, neužpūstus. Prasidėjo įtikinėjimas, kad užpurkš, bet kita dieną ir vėl randu neužpurkštas vietas. Galiausia pradėjo tikinti, kad tam tikro dydžio tarpų vapše nepučia. Ot 10 metų patirtis - galvoju! Galiausiai pats po darbo lipau ant pastolių, ir perpučiau, nes artėjo armavimas ir bijau, kad man nematant bus užarmuota neužpūtus. Įtampai kylant pradėjo prašinėti pinigų į priekį nors sutarėm, kad pinigai eis paskui darbus. Galiausiai viena diena kilo konfliktas su sutarčių plėšymu mano akyse. "Ale jiems jau neapsimoka, nes ale galutinę sumą "apsiskaičiavo" ir medžiagos pabrango, ir jei jau nenori medžiagom rūpintis, ale ta vata belenkiek kainuoja, putos tarpam ir taip toliau, nemoku aš jiems pinigų. Dabar - nori tik gauti savo 14 eur /m2 už darbus (klijavimas + armavimas + struktūra)". Nu finale jau renkasi įrankius. Teko kažką galvoti ar ieškoti kas pabaigs, o šituos ko gero su teismu už šiknos imt? :O
Rugsėjo pradžia - visi užimti, niekas nenori pabaiginėt kažkieno darbo. Pasitarus šeimos taryboj (nepatikėsit, tuo metu gimė antras sūnus :) ), įvertinus busimus kaštus, laiką ir riziką likt dar žiemai be fasado arba su nebaigtus nuspręsta - pabaigt darbus su šiais "akiplėšom". Taigi likusiom medžiagom rūpinsiuosiu aš. Už jau nupirktas gaunu sąskaitas. Jiems mokėti tik už darbus 14eur/m2. Į tą 14 eur ieis ir palangių sudėjimas, bei sienų frontonuose ties sienos ir stogo sandūra sudės vatą, nes nebus priėjimo iš vidaus. Pakalimų jie man jau neapsiima daryti. Taigi, nuo tada, darbus tikrinau 2 kart dienoj. Ir fasadas buvo baigtas. Fasado suma nuo pradinių planuotų pinigų išaugo ~1200 eur.




Kaminas buvo klijuotas fasadine kieta vata, berods Paroc Linio 10cm.

Kaminas, užtinkavus bus įdėtos dureles

Armuota iki difuzinės plėvelės

Gruntuota siena







Spalvų suvedimas. Esu matęs kad skirtingas spalvas suveda darydami juostas. Man taip negražu. Fasadininkai minėjo, kad taip daroma nemokant privesti dviejų spalvų arba fasadą darant per kelis kartus.





Palangės dėtos po armavimo, vėliau struktūrą privedant prie skardos. Manau teisingiau buvo įleisti galus į putplastį.

Palangės montavimas
 Pasinaudodamas stovinčiais pastoliais pats susimontavau lietvamzdžius. Pakalimai lieka ateičiai.



Prieš saule fasadas atrodo baltas, bet realybėje taip nėra

Dirbusios faunos neminėsiu, o tai ir neigiami atsiliepimai bus kažkokia reklama. Ko gero, tai nemaloniausia patirtis mano namo statybos istorijoj. Kas vienam yra rekomenduojami meistrai - kitam gali sukelti galvos skausmą.
Grubiai tariant fasado m2 nuo iki gavosi ~33eur. Įrašas vėluoja 2 metus. Todėl kainų situacija ko gero pasikeitus.

20 komentarų:

  1. Kaip atrodo tie 2 mm kintant saules pozicijai? As antra karta nedeciau tokio smulkaus. Pasitreniraves det strukturini tinka ant savo namo, tai tevu nama nutinkavau kaip profas, zinoma su stambesniu. Nors ir paruosimas ten nebuvo geras, bet tas stambumas uzmaskuoja viska. Pats prie savo darbo neprisikabinau :) O kai sau dariau, paruosimas buvo arti idealaus, bet galutiniam rezultate iki idealumo truksta (ir siaip tai buvo pirmas kartas gyvenime tinkuojant)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nu kiek domėjausi tai 1.5 yra mažas. 2.0 yra pats tas. Nesu matęs 3mm, bet esu matęs struktūrą purkštą aparatu (nežinau koks ten struktūros dydis) tai atrodo grubiai.
      Pas save jie vakare yra šoninis pašvietimas tai matosi šešėliavimas, bet čia jaučiu labiau nuo armavimo priklauso, ir nesu matęs idealaus namo.
      Šaunu, kad pasidarei pats, bet struktūra dėti ne kiekvieno nosiai :) Klijuot ir gal net armuot pasirašyčiau (dariau garažo vidinę sieną - pusė velnio), bet struktūra dėt reikia mokėt.

      Panaikinti
    2. Smulkiam tinkui armavimas yra nemaziau svarbus nei pats tinko dejimas. Bet as labai nepergyvenu del savojo, maciau daug blogesniu variantu uz kuriuos zmones pinigus mokejo. Niekad anksciau tokiu dalyku nepastebedavau, kol paciam neteko padaryt :)

      Panaikinti
    3. Man iš vis 1.5 dėjo, nes namas prie miško, sakė į 2mm prilįs visokių šiukšlių.
      Nematau tame 1.5 nieko blogo...
      Beje, gražiai namas atrodo iš arti. O spalvinimas tai jau skonio reikalas. Gal kiek per kontrastingos spalvos.
      Taip, tą juostą daro jei nesa tikri dėl jungimo kokybės, darant 2 aukštus atskirai.

      Panaikinti
  2. Visas įrašas apie tai, kokie blogi fasadininkai ir gale "neminėsiu"... Niekad nesuprasiu tokio požiūrio, kai žmonės turi galimybę kažką apsaugoti nuo prastų meistrų, bet tyčia ja nepasinaudoja.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jus nama, Ne sildet, o siltinot:) tarp kitko:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Puikus straipsnis! Čia gal Jums senbuviams kažkas vis negerai.. jau pasistatę ir tik bu bu bu..Visiems besiplanuojantiems statytis aš rekomenduoju blogerius paskaityti, kad susidarytų vaizdą kas ir kaip vyksta,kiek kainuoja patiems darytis ar samdant, kokios klaidos padaromos su kokiais meistrais susiduriama..pasimokyt iš jau pasistačiusių,kitaip tariant pasinaudot kitų patirtimi. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na taip. Ir kiekvienas blogeris pats nusprendzia kiek ir kokia info teikia. As pvz apie pinigus labai mazai rasau bloge, taip pat galvoju interjeras ir tikriausiai liks paslapty. Nieko pas mus ypatingo, tiesiog yra tam tikros asmeniniu erdviu ribos. 😁

      Panaikinti
    2. Gerai, kad kai as buvau tvirtai pasiryzes statyti nama neskaiciau blogu su kainomis, tokiu kaip kazkas isirenge virtuve uz trecdali mano namo kainos, arba duru kainu statau sodyba bloge... :) buciau net nepradejes statyt :) tuo metu man buvo svarbiausia mazgai, technologijos, medziagos, skirtumai ir privalumai. Tai tik tokius ir skaiciau :)

      Panaikinti
    3. O kai aš pasiryžau statyti namą, buvau prisiskaitęs kainų, kai dar litas gyvas buvo. Kai fasado darbai kainavo 30 lt/m2. Net sąmatą buvau susidėliojęs viskam. Paskui teko nusivilti :( Kai dabar paskaitau forumuose apie darbų kainas - plaukai šiaušiasi...

      Panaikinti
  5. Oho kokia opera gavosi :) Linksmas įrašas, bet ne statytojams.
    Su tais rekomenduotais tai... kažkaip keistai.
    Man irgi fasadą rekomendavo kaimynas, tai atvažiavę meistrai davė didžiausią kainą ir dar 50E nusuko už 'matavimą' :)
    O skelbimuose rastas, pasitikėjimą sukėlęs, padarė kaip draugams, pigiai ir be nei vieno priekaišto. Visaip būna :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Jooooo vargas su tokiais jurgeliais....ar man atrodo ar langų nesugebėjo užsiklijuoti prieš armavimą ir struktūros dėjimą ? Neapterliojo labai? Mums net ir apklijuotus sugebėjo vienoje vietoje nuterliot...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, langus užsiklijavo. Bet vistiek vietom išterliota.

      Panaikinti
  7. Aš irgi kreivarankius paviešinčiau. Tam ir skaičiau prieš statybas blogus, kad atsirinkti, kas yra gerai, kas blogai. O dėl kainų - geriau iš anksto žinoti, kad brangiai kainuoja, nei vėliau nusivilti. Beja kol kas mane labiausiai stebina elektrinių gyvatukų kainos - kažkoks sulankstytas vamzdis su laidu ir šakute - jei tik kiek gražesnis - vos ne kaip skalbimo mašina kainuoja. Beja Kinijoje nieko priimtino irgi neradau.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kaip Jums Dufos tinkas, ar darytumėte antrą kart su juo fasadą? Kiek kibirėlių suėjo tinko?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, manau rinkčiausi. Nieko neigiamo negaliu pasakyti. Atrodo viskas liux. Bet turi praeiti daugiau laiko. Kiek pamenu sunaudota apie 32 kibirai. Tai išeiga gaunasi panaši, ką gamintojas ir deklaruoja: Granulių dydis 2,0 mm - apie 2,7 kg/m2

      Panaikinti
  9. Už tai geriau medžiagas pačiam pirkti. Nes jei bus all included tai bus taupoma medžiagu kokybe, o jei medžiagas perka meistrai, o apmoka savininkas nieks nesuks galvos dėl kainos. Nes aš pigiau susipirkau nei siūlė kad meistrai paiimtu po kiek jie ima su "nuolaidomis"
    Dėl palangiu sudėjimo, tai mažai matau normaliai sudėda. Pas mane irgi dėjo po armavimo, bet struktura užleido ant skardos, dar kelis kartus perklausiau ar nesutruks tos vietos, tikino kad viskas laiko. Šiemet pirma žiema, kaip manot ar nesutruko? :D Nors dar nežinau, gal faktura kalta, nes pas pazystama jau rudeniop padare (tie patys meistrai), tai per kalėdas žiūrėjau nebuvo sutrukineje, žiūrėsim kai toliau laikys. Įleidinėti į polistirola palanges irgi nei šis nei tas, tik po fakto išssiaiškinau kad yra tam skirtas profiliukas, kodėl meistrai jų nenaudoja nežinau, gal daugiau darbo jiems https://xbau.eu/spree/products/6481/original/ALB-EW-CS-01.jpg?1545390896

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki, o kaip vėliau apdirbo garažo angokraščius iš vidinės pusės? Puta į garažo vartų puse liko nenutinkuota?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, buvo sudeti kampai ir uzarmuota. Veliau vidine puse buvo nuglaistyta, kai viduje tinkavo.

      Panaikinti