2014 m. lapkričio 15 d., šeštadienis

Inžineriniai geologiniai tyrimai

Prisipažinsiu, pradžioj svarsčiau ar man darytis geologinius tyrimus. Galvoju, tiesiog paklausiu kaimynų: "kaip čia gruntas", kurie gyvena netoliese. Bet kuo toliau, domėjausi, tuo labiau linkau į tai, jog "nenubiednėsiu", ramiau miegosiu juos pasidarės.
Taigi, pasikambinau kelioms įmonėms, susižinojau ką ir už kiek atlieka. Pasitikrinau ar jos turi leidimus Lietuvos geologijos tarnybos puslapyje, kad neužsiraučiau ant kokių "chalturščikų" ir pasirinkau man priimtiniausią.
Geologas paprašė, jog atsiųsčiau toponuotrauką bei atžymėtus namo kontūrus elektroniu formatu. Sutartą dieną atvažiavę į vietą su GPS atsižymėjo gręžinio vietas skirtinguose būsimo namo kampuos.
Nepraleidau galimybės sudalyvauti šiame procese ir įamžinti keliomis nuotraukomis (darausi sentimentalus :) ).

 Technika sklype. Nors žolė iki kaklo - gręžti netrukdė :)
 
Nors gręžimo agregatas nėra pirmos jaunystės, bet gręžimas vyko sklandžiai - nepavedė.
 
Gręžiant, geologas tam tikrame gylyje tikrino grunto pavyzdžius. Buvo gręžiama 6 metrų gręžiniai. Iš grunto matėsi, jog vyrauja molis.


Su "milžiniska adata" buvo atliekamas statinis zondavimas. Adata buvo smeigiam taip pat į 6 metrų gylį. Kas kokia ~50 cm buvo fiksuojamas kūginis striprumas, bei stiprumas trinčiai.

Finale buvo atlikti 2 gręžiniai ir 2 statiniai zondavimai. Už ramų miegą sumokėjau 700 lt. Įmone dariusia tyrimus likau patenkinas. Rekomenduoju. Vyrai buvo kultūringi, mielai atsakinėjo į man kilusius klausimus. Grunto tyrimo atsakymus (ataskaita 2 kopijomis, bei cd) gavau kitą savaitę.

Dalinuosi tyrimų rezultatais:

 

Išvados:
Stiprumas. Technogeniniai dariniai (2 IGS) yra ypatingai silpni, vidutinio tankumo dulkingas smėlis (3 IGS)- silpnas, o likusieji gruntai yra vidutinio stiprumo (4-5 IGS).
Požeminiai vandenys. Aikštelė yra drenuotame lauke. Tyrimų metu požeminiai vandenys nesutikti. Lietinguoju metų periodu, pavasarinių polaidžių metu ar sugedus drenažui aikštelėje galimas podirvio tipo požeminių vandenų susiformavimas. Aukščiausias prognozuojamas slūgsojimo lygis gali pasiekti 0.3-0.4 m gylį.
Pamatų įgilinimas. Statinių natūraliais pagrindais rekomenduotina panaudoti vidutinio stiprumo gruntus (4-5 IGS).

Žiurėsiu, ką pasakys architektas ir jo konstruktorius, bet iš surinktos info manau, jog planuojami gręžtiniai pamatai čia puikiai tiks.

6 komentarai:

  1. Visai netyčia atradau jūsų blog'ą. Gal ne prieš, jei pridėsiu prie estatytojai.lt duombazės?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Atsakymai
    1. Jūsų blog'as pridėtas. Manau sulauksit ženkliai didesnio lankytojų srauto dabar. Sėkmės rašant, lauksim naujų įrašų!

      Panaikinti
  3. Gruntas labai silpnas, įtariu konstruktorius polių pabraižys dideliu tankumu :) Pasidalinkit pamatų planu kai turėsit.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Geologai, gruntą įvertino kaip normalus. Bet dar laukiu pamatų plano.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne geologai turi vertinti, o konstruktorius. Mano patirtis: poliai buvo remti į tą gylį, kur qc = bent ~4. Per klaidą buvo suprojektuota remti kur qc apie ~2, bet klaida pripažinta ir pagilinti iki qc=4. Jūsų atveju, kadangi stipraus grunto nebus kad ir kiek giliai gręšit, polius matomai skaičiuos kaip pagrindą imant trinties jėgas, o pati polių apačia matomai įtakos mažiau.

      Panaikinti