2015 m. sausio 28 d., trečiadienis

Namo parametrai

Namas 2 aukštų su garažu. Bendras plotas 169m2. Gyvenamas 92m2. Stogas vienšlaitis.

Pamatai
Pasirinkti gręžtiniai poliniai, dėl grunto, įrengimo paprastumo bei kainos. Poliai 40cm skersmens, min 2,5 m gylio. Rosverkas 30cm pločio, 60 aukščio. Ties garažu planuojamas 25cm pločio.

Sienos
Keraminiai blokeliai 20cm (ko gero Rokų keramikos). Perdangų sandūra remsis ant 25cm blokelio. Kodėl keraminiai, ne silikatiniai? Abu turi savo minusų/pliusų. Info apstu. Man patrauklesni, nes: natūralus, ilgaamžiški, gerai akumuliuojantys šilumą-inertiški, naturaliai reguliuojantys drėgmę, mikroklimatą.

Perdanga
G/b surenkamų plokščių.

Stogo danga
Beasbestinis šiferis. Ko gero lenkiškas "Izopol".

Kaminai
Surenkami kaminai.

Langai
Plastikiniai.

Durys
Dar nežinau.

Sienų šiltinimas
Plistirolas 20 cm EPS arba NEPS. Garažas bus nešildomas - 10cm EPS.

Fasadas
Dekoratyvinis tinkas.

Vandentiekis
Miesto.

Nuotekos
Miesto. 

Dujos
Yra, bet pakolkas neplanuoju jų naudoti.

Šildymas
Granulinis. Visur grindinis šildymas.

Vėdinimas
Rekuperatorius.

12 komentarų:

  1. O kodėl nenaudosit dujų šildymui? Nereiktų sandėliuoti granulių (teks pirkti jas vasarą, jeigu norėsit pigiau), numatyti joms vietos; Atsirastų daugiau laisvo ploto katilinėje, kuri būtų iš esmės švari patalpa (be dūmų kvapo, pelenų ir kt. gėrio).
    Sakysit dėl šildymo kainų - bet naujam šiltam namui skirtumas šalčiausią žiemą tebus kokie~150 Lt. Čia šalčiausią mėnesį, o per visus metus dujos brangiau būtų gal tik kokiais ~600 Lt.

    Aišku dujos gali brangi, bet joms brangstant brangsta ir granulės. Tačiau kai jau turime SGD terminalą, dujų kaina neišaugs netikėtai iki kosmoso :)

    Mes kai projektavomės išvis galvojom KKK su akumuliacine talpa; paskui norėjom granulių; o dabar laukiam kol įves dujas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. KKK nesinori, norisi kažko labiau komfortiško, automatizuoto. O dujos brangiausias kuras šildymui. Granulinis čia viduriukas. Dėl brangimo - sutinku, kylant vienam kurui brangs ir kiti. Dūmo kvapo nebijau, katilinė pas mus 13m2. Yra laiko persigalvoti - kol nepastatytas kaminas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaimynai jums nepadėkos, kaip ir aš nedėkoju kaimynams už dūmų kvapą namuose nors pas mane nei vieno kamino nėra... Ačiū dievui vienas kaimynas atsisako granulių ir pereina prie dujų :) Toks vaidas kad granulės buvo patrauklus pasirinkimas o kai visi ėmė masiškai naudotis- pabrango. Galėtų būti koks mokestis dėl tokių pasenusių technologijų naudojimo ypač gyvenvietėse. Geriau investuokit į šiltą namą kol dar nevėlu o ne į pigų šildymą, pinigų ir proto juk turit jeigu tokioje vietoje sklypą įsigijot. Pvz, vakar paskaičiavau 30 dienų el. sąnaudas su ŠS šildymu, vėdinimu, vandeniu, visa kita el. - 50€ (173Lt) ar čia daug 110m2?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iš kur tie dūmai su granuliniu katilu. Nebent namas senas kiauras ir kūrenama non-stop režimu, tada gal gal. O šiaip kai kelias valandas per parą tas katilas veikia ir išskiria minimaliai dūmų, tai kaimynam net nepasijaučia. Kitas reikalas su malkomis/anglimis - ir dūmų daug kartų daugiau, ir kvapas jaučiasi kituose sklypuose. Namie nejaučiu, bet į lauką išėjęs tai visada žinau, kada kaimynas pasikūrė katilą. Tuo tarpu ar aš kūrenuosi tai tik į kaminą pažiūrėjęs gali pasakyt ir tai ne visada.

      Bet kokiu atveju, jeigu yra galimybė dujas vestis, tai rimtai apsvarstyčiau ir šitą variantą (pas mane nebuvo). Nors irgi savi pliusai, savi minusai... Man dar galvoj įstrigę, kad dujos brangiausia kūro rūšis, tai prieš pačiam vedantis reiktų psichologinį barjerą perlipt :) Ir šiaip su dujom daug politikos labai.

      Panaikinti
    2. Būtų įdomu išgirsti "granulinių" žmonių atsiliepimus apie sąnaudas, kvadratūrą, apšiltinimą. Ar rinktumėtės granulinį šildymą kitame name?

      Panaikinti
    3. Lįskit į forumus (supermama.lt, banga.lt) ir skaitykit pagrindines temas apie granules. Taip pat ir apie kitus šildymosi būdus ne pro šalį būtų paskaityt. Gal naujų minčių kils, nereikia rinktis iš vieno :)

      Aš mielai papasakočiau savo atsiliepimus, bet dar tik mėnesį šildau. Taigi nelabai naudinga informacija :)

      Panaikinti
  4. Apie keramiką: "gerai akumuliuojantys šilumą-inertiški, naturaliai reguliuojantys drėgmę, mikroklimatą."
    Atsiprašau, visokie 'kvėpuojantis namas', 'kvėpuojančios sienos' - tai marketinginis boolshit ;) Vėdinimu turi rūpintis vėdinimo sistema, o ne skylės sienoje ;)
    O 'gerai akumuliuojantys šilumą-inertiški' - tai tiesiog apgaulė. Keraminių blokelių tankis 2 kart mažesnis už silikato blokelius, tad ir akumuliacija 2 kart mažesnė. 20 cm storio sienos akumuliacija nebus didelė.
    Keramika sakyčiau gerai - toks natūralus dalykas. Bet kitos paplitusios medžiagos taip pat paprastai natūralios. Kad tik ne taip mielai atrodo ;)
    Dėl šildymo čia teisingai žmonės paburbėjo. KKK - tai jau praeitis. Jei namas yra teisingai pastatytas (A klasė), tai šilumos poreikiai nedideli, šildymo sąnaudos ar dujomis ar elektra nebus didelės.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kas cia kalbejo dal granulinio katilo dumu, tai man atrodo nesupranta apie ka kalba. Pas mane granulinis kurenasi, tai dumu apskritai minimaliai. Aplinkui kaimynai anglim kurena. Va ten tai padek Dieve. Baisus kvapas ir t.t.

    AtsakytiPanaikinti
  6. mano nuomone prasuta ant:
    1. poliai 40 cm. Grunto tyrimus darete? nes jei ne - tada su DIIIIDELE atsarga
    2. Rostverkas 30 cm, kai blokelis 20 cm O KODEL? rostverko per akis 25cm. Lauzkit konstruktoriu kad perskaiciuotu, nes ryskiai tipinis projektas su atsarga 5 a. namui.
    3. Keraminiai blokeliai 20cm (ko gero Rokų keramikos). Perdangų sandūra remsis ant 25cm blokelio - cia kaip suprasti? murysite is 20 cm, o pries perdanga desit 25 cm? nesamone :)
    4. jei pasirinkot keramika - pasidomekit latviskai LODE. patys is tokiu sau nama statem. kokybe NESULYGINAMA, lietuviai sh gamina.
    5. granules - tie, kam dumija granulinis katilas tegul eina pas okulista. 0 dumu.
    6. nepamirskit, kad siena tarp namo ir garazo taip pat turi buti apsiltinta, ten bus amzinas salcio tiltas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už komentarus.
      1. Tyrimus dariau. http://gnamai.blogspot.com/2014/11/inzineriniai-geologiniai-tyrimai.html
      2. Pasidomėsiu.
      3. Vidinė siena (nešančioji) ant kurios remsis gb plokštės galais, bus iš 25 cm blokelio.
      4. Ar lode yra 20 cm? Nebent 17,5 arba 25cm.
      5. -
      6. Galvoju šildyti namo sieną garažo viduje 10-15cm EPS..

      Panaikinti
    2. namo siena is garazo vidaus 10-15 cm mazokai. Nesildoma garaza reikia vertinti kaip lauka. Labai atidziai reikia vertinti ta vieta, kur garazo siena remsis i namo siena, ten gaunasi taip, kad garazo siena is vidaus neapsiltinta.
      Dar del sutaupymo - nesiulyciau deti Shiedel, rinkoje pilna analogu uz geresne kaina. Plius - del katilo reikia apsispresti pries statant kamina, nes KKK paprastai deda 180/160mm kamina, o GKK uztenka 140/120mm

      Panaikinti
  7. Taip pat norėjau prie to pačio paklausti ar šaldoma patalpa daroma tokiu pačiu principu kaip šildant?

    AtsakytiPanaikinti