2015 m. rugpjūčio 16 d., sekmadienis

Pamatai: polių įrengimas

Sutartą dieną ryte gaunu skambutį, kad darbai jau pradėti ir jei man įdomu ir noriu - galiu atvažiuoti pažiūrėti. Aišku kad noriu, juk ne kasdien man liejami pamatai :)  Atvažiavęs randu:
  • atžymėtas ašis (ko gero atžymėta dar vakar),
  • nustumdytą sklypą (viršutinis sluoksnis apie 30 cm),
  • papilta smėlio skypo išlyginimui,
  • padarytą įvažiavimą į sklypas ir išpiltą smėliu

Toliau atvežami polių ir rosverko karkasai, skydai, nusmailinti kuolai skydų suramstymui, visa reikalinga įranga: generatorius (elektra dar nebuvo pajungta), betono vibratorius ir t.t.). Matosi, kad komanda sustyguota, viskas vyksta gana organizuotai, visi žino savo darbą, net rolėmis yra pasiskirstę.

Polių karkasai
Rosverko karkasai
Bedirbant fotografo darbą pastebėjau, kad rosverko karkasai yra iš 4 x 12mm armatūros išilginių strypų, nors sutarėme kad bus 6x. Rangovas pasiteisino, kad tokius "paruoštukus" turėjo ir prieš dedant bus įrišta dar po vieną armaturos strypą viršuje ir apačioje. Po to sunerimau, kodėl skersinė armatūra labai jau plona atrodo kaip 8mm. Pasirodo ne veltui, rosverko ruošiniai buvo surišti iš 12mm ir 6mm armatūros. Pareiškus nepasitenkinimą, kodėl taupoma mano sąskaita - statybų aikštelėje kilo konfliktas. Pasiteisinimai, kad taip ir buvo sutarta, įvyko nesusipratimas, 8mm armatūros jiems nepavyktų sulenkti - manęs neįtikino. Galiausiai mano priešininkas labai jau karšto būdo pasirodė: pradėjo stabdyti darbus, atšaukinėti betoną. Vaizdžiai tariant - mano pamatai pakibo ant plauko. Nemalonus jausmas...

Nesu konfliktiškas žmogus. Aistroms atvėsus darbai buvo tęsiami, ruošiniai liko tie patys, bet likau viską prižiūrėti iki galo, nes pasitikėjimas rekomenduotu žmogumi buvo sugriautas.

Toliau buvo atžymėtos polių vietos pagal ašių virves, pasinaudojant rulete ir "zvambalu".
Polių žymėjimas
Pažymėtos polių gręžimo vietos
Polių gręžimo mini traktoriukas
Stebėjausi kaip virtuoziškai polių gręžėjas valdė mini vikšrinuką - nebuvo užkliudytas nei vienas polius žymintis pagaliukas važinėjant po aikštelę.
Išgręžtas 3metrų polius, vandens ne kvapo.

Polių gręžimas vyko sklandžiai. Pasiekus molį gal šiek tiek sunkiau, bet nei akmenų nei kitų kliūčių nesutikome. Sekiau kievieną polių, kad butų pasiektas 3 metrų gylis. Bekalbinant darbininkus jie atviravo, kad visi namai statyti "ant pardavimo" stovi ant 1,5 - 2 metrų gylio pamatų.

Begręžiant paskutines skyles atvyko betonas. Toliau viska vyko lygiagrečiai.

Betono straublys
Žaismingai atrodė betonvežės vairuotojas vaikščiojantis su bevieliu "žaidimo" pulteliu ir valdantis betono siurblio straublį. Pilant betoną darbininkai su vairuotoju susikalba ženklais. Norint paskystinti betoną rodomas "spriktas i kaklą" :)
Gręžimas ir betono pylimas viens kitam netrukdo
Užpylus polius jie buvo vibruojami su giluminiu vibratoriumi. Suvibravus betono lygis nukrisdavo kokius 5 cm.   Žemiau foto matosi juoda šlanga su metaliniu galu. Vibruojant net jaučiamas kutenimas per padus vaikščiojant šalia :)
Giluminis vibratorius
Užpilti poliai
Pražioje poliai užpilami, po to įstatomas karkasas. Jei betonas tirštesnis įstatyti karkasą sekasi sunkiau.

Po visų polių užpylimo buvo vėl užtemptos pamatų ašių virvės ir iš polių kyšančios armatūros buvo sustyguotos ir sulygintas jų aukštis.
Reikėtų paminėti, jog betono pritrūko 3 poliams. Tą pačią dieną dar atveže likutį, bet šio momento jau neužfiksavau.

Pabaigai
Reikia dalyvauti visuose pagrindinių konstrukcijų įrengimo darbuose! 
Matosi, kad komanda dirba ne pirmus metus.
Polių įrengimo darbai buvo atlikti per vieną dieną.
Dirbo 3 žmonių komanda + polių gręžėjas.
34 poliai buvo išgręžti per kokias 3 valandas.

7 komentarai:

  1. manau, kad dauguma besistatanciuju namus yra pasieke/pereje konflikto su darbininkais etapa, kuomet neviskas gaunasi taip kaip turi buti, blogiausia yra tai, kad net ir pats darydamas, kartais uzsimerki pries savo darbo broka! :)

    reik labai jausti riba ir laika, kad neperspausti darbininku. su pamatais man buvo tas pats - isgrezus 2/3 poliu, gavau pasiulyma atsiskaityt uz padarytus darbus, ir ieskot kitu, bet nereik pamirst, kad dabaigt kazkieno kito pradeta darba visada darbininkai visuomet prasys daugiau, nei kad nuo nulio daryt.

    Kaimyna pamatistai mete po poliu uzpylimo betonu :)

    kas del armaturu storio, tai tos tvirtinimo armaturos ar 6mm ar 8mm ten absoliuciai jokio skirtumo neturi, nes jos naudojamos tik karkaso laikymui, pagrindine jega yra lauzimo ir lenkimo is virsaus, juolabiau, kad garantuoju, jog tavo konstruktorius skaiciuodamas pamatus uzsimete bent 2x apkrovas.

    Sekmes toliau.

    aenamas.wordpress.com

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, ar galima būtų gauti šios brigados kontaktus? Skubame ir mes dar spėti pamatus įsirengt šį rudenį. Bučiau dėkinga, jei atsiųstumėte el. paštu julija.jakimaviciene@gmail.com Taip pat galite pridėti savo komentarus ar patarimus šiuo klausimu :) Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki, su Naujaisiais Metais, naujų darbų pradžia :)!
    Jei nepaslaptis ir nesukels papildomų sunkumų, gal galima būtų gauti pamatininkų kontaktus į dainiusj@gmail.com?
    Iš anksto dėkui.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki, šiuo metu kaip tik ieškau pamatistų, gal galima jūsiškių kontaktus jeigu turite į esherys@gmail.com. Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Atsakymai
    1. Tai, dariau: http://gnamai.blogspot.lt/2014/11/inzineriniai-geologiniai-tyrimai.html?m=1

      Panaikinti
  6. Sveiki, gal galite parasyti pamatus rengusios kompanijos kontaktus- ieskau kas galetu juos irengti. Aciu.v.briedaityte@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti