2016 m. kovo 21 d., pirmadienis

Kaminai

Pasirinkimas
Mūro darbams einant į pabaigą ieškojau kaminų. Kaminų man reikia 2 vnt, 9 ir 9,25 metrų. Židiniui pasirinktas d200, granuliniam katilui d180 + ventiliacija. Kaminai dideli, todėl ir kaina jų nemaža. Todėl dėl kainos pasirinkau lenkiškus Konekt modulinis daugiasluoksnius kaminus. Nors pasiūlymų turėjau ir visų kitų žinomų kaminų sistemų. Bet pačiupinėjus, neįtikino manęs mokėti vos ne 2 kart brangiau. Dėl garantijos, tai visi gražiai kalba. Kas keista, kad skirtingi pardavėjai tai pačiam kaminui skirtingai garantija traktuoja: Vieni - gali statyti pats, garantija galios, net instrukcija siūlo, kiti - garantija galios jei mes statysim, treti - kaminą turi priimti mūsų specialistas už atitinkamą "atvažiavimo" mokestį, ketvirti - statyk, bet jei kas nutiks, atvažiuosim pažiūrėsim ar gerai buvo sumontuotas. 

"Gera" pradžia
Planavau, kad kaminus mūrys mano mūrininkai. Kaminų pristatymo diena buvo penktadienis. Pasuko vairuotojas ir sako, kad jau kelyje su mano kaminais: "kur čia tiksliai reik privažiuot"? Tai buvo penktadienio popietė. ??? Kas ant savaitgalio medžiagas pristato? Žodžiu skambinu mūrininkam: "Kaminai atvažiuoja!"  Po kurio laiko mūrininkai praneša, kad kaminai iškrauti, bet dėl mūrinimo kainos nesutarta. ??? Kaina sutarta, bet jie suprato, kad kainą per mažą pasakė ir nutarė pasiderėt. Baigus darbą lekiau į objektą ir radau štai ką:

Kaminai iškrauti prie kiemo įvažiavimo, nes vairuotojas bijojo užklimpti ant "netvirto" smėlio ir nevežė arčiau prie garažo ??? Tas smėlis 25 tonų krano, gb perdangų, fiskarų ir žvyrą vežančių sunkvežimių, bei lietaus sutrambuotas.
Kaminus pirkau per "Makveža" iš "Baltparmos". Spėju jei ir pristatė. Nerekomenduoju! Važiavau po to pareikšti nepasitenkinimo į VEŽMOKI, bet jie tik pakraipė galvą. Apie mūrininkus irgi patylių, darbus "baigę" ir pasiplovę .

Iš to įtūžio 1200 kg krovinį sunešiau į garažą, per kokį pusvalandį...

Brangiausias detales - indėklus objekte nepalikau, į saugesnę vietą transportavau su savuoju Volvu:




Darau pats
Kitą dieną, emocijoms atvėsus, įkvėptas Rolando patirties ir youtube - nutariau kaminus mūrinti pats.
Konekt komplektą sudaro:
  1. Keramzitiniai blokeliai
  2. Kondensato surinkėjas
  3. Pravala
  4. Trišakis (90laipsn.) 
  5. Keraminis vamzdis (33 cm aukščio)
  6. Nedegi apšiltinimo vata
  7. Grotelės (ant kondensato surinkėjo angos)
  8. Pravalos durelės (prie d180 durelių buvo skardinis prailginimas, gal durelėms išnešti, prie d200 - ne)
  9. Priekinė plokštė (uždengti trišakio priekį)
  10. karščiui atspari virvė (naudojama užsandarinti pajungiant dumtraukį į trišakį)
  11. Karščiui atsparūs klijai (skirti klijuoti keramikai)
  12. Instrukcija - versta iš lenkų kalbos (nelabai aiški)
  13. Kartoninis šablonas (skylėms blokeliuose pjauti)
  14. Kamino viršūnė (blizgantis cilindras ant viršaus)

1 diena. Pagal instrukciją, pradžioje užsipyliau 1,5 blokelio. Daugiau nenuveiksi - reikia laukt kol sustengs.


2 diena. Darbai nesudėtingi, reikia kruopštumo ir gerai pasinagrinėti instrukciją, geriausia su video. Internetas pilnas įvairių brandų instrukcijų, tiek LT tiek kitomis kalbomis. Visų jų montavimas panašus. 

Pradžia lėta, reikia pjaustyti pagal pridėta kartoninį šabloną. Konekt blokeliai mūrinami standartiniu mūro mišiniu, keraminiai indėklai spec. klijais, kurie yra pridėti komplete. Beje, jų daug neužsimaišykite, nes stengsta. Geriau po mažiau ir dažniau. 

Eiga paprasta: 
  1. skeidinys
  2. blokelis
  3. dedama vata į blokelio vidų (4 dalys berods)
  4. užtepami klijai ant indėklo
  5. indėklas įstatomas į paruoštą vatos kontūrą
  6. Užtepus ir įstačius keramiką, siūlę iš vidaus nuvalome drėgna kempine


Baigus pjaustymą, darbai einasi greičiau, bet tada sunku kelti blokelius. d180 blokelis su ventiliacija ganėtinai sunkus (kokie 35 kg), ypač keliant vienam ir aukštai. Čia prireikė brolio pagalbos.


Entuziazmas baigėsi pasiekus 4 metrų aukštį, nes tada reikia aukštesnių pastolių, kurių neturime. Tad nusprendėme kišti 2 vnt d12 armatūras į skirtingus kampus ir eiti mūrinti kito kamino.

Apsišovėme, kai pylėme skystą cementą į skyles su armatūra, nes ties pjautomis angomis reikėjo užkišti skyles, nes viskas bėgo kiaurai. Apsitaškėme batus :D
Židinio kaminas
Židinys bus pajungtas per sieną, todėl teko prieš statant kaminą išsikirsti skylę sienoje. Ties tam tikra trišakio vieta.

Deja ir su židinio kaminų be pastolių irgi aukštai mūrinti nepavyko, tik apie ~3metrus.

Savaitgalis baigėsi, o kaminai įpusėti. Teko nuspręsti ką daryti:
Ar laukti savaitgalio, nuomotis pastolius, bijoti, kad jų nepavogtų, prašyti brolio pagalbos, bet nugalėti savo aukščio baimę, įgyti neįkainojamos patirties ir sutaupyti sunkiai uždirbtų evrų?
Ar atleisti 5dienio nuoskaudą mūrininkams, leisti jiems pasitaisyti, bei leisti jiems susikalti iš likusių 6m gegnių (jus nesugadinat ir nepjaustant) pastolius ir leisti uždirbti jiem evrų už likusių 11 metrų kamino?

Štai kur klausimas? Atsakymas: atleisti ir leisti pasitaisyti mūrininkams.

3 diena
Ir štai kokį bokštą susikalė, 6 metrai viršus. Iš toli neatrodo labai aukštai.
Iš apačios atrodo kitaip.



4diena
Baigus mūrinti kaminas viršuje pririšamas prie sienos, laikinai, kad nenupustų koks stiprus vėjas. Vėliau spec. laikikliais bus tvirtinamas tarp gegnių. Kadangi kaminas stovi prie sienos, sumūrintas stovi stabiliai. Be abejo vėl buvo armuojamas d12 armatūra į kitas 2 skyles ir užpiltas skystu cementu.
Laikinam tvirtinimui naudojau d12 ilgasriegius


Pabaigai vaizdas iš viršaus. Saldu daros :)
~8,5 metro aukštis

19 komentarų:

  1. Iš to pykčio kiek litų galima sutaupyti matau :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Su granulinio kamino diametru matau "apsidraudėte" kaip ir mes, tačiau realybėje granuliniam ir tokio aukščio kaminui pilnai pakanka 120-130 mm diametro. Teks kovoti su vėjais ir per didele trauka ir papildomai investuoti į stogelius ir traukos reguliatorius :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiesa pasakius tai pardavėjų įtaka. Siųsdamas užklausas granuliniam katilui ieškojau d160 kamino, nes kiek skaičiau jo visiškai pakanka. Bet pardavėjai primigtynai siūlo d180, nes tai pagrindinis kaminas katilui ir eksplotacijoj dėl suodžių d160 gali neužtekti traukos.

      Panaikinti
    2. viskas gerai su tuo kaminu, pas mus kemšasi dūmtraukis įeinantis į kaminą iš katilo, kuris yra 130 diam., traukos atžvilgiu kaminas normaliai traukia, ne per daug. Kaminas 6,5mH, įdėklas 180mm diam..

      Panaikinti
  3. Tokį kaminą, bet pristatomą, apšiltiną, su pana per pusdienį pastačiau. Lyg 700E senais pinigais už 7m su visais pajungimais.
    Čia šiaip, mintis kitiems, alternatyvai paprastesnei.
    Šiuolaikiniams katilams visiškai pakanka paprastesnių kaminų ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vadybininkų triukai, didžiajai daugumai granulinių katilų pakanka 120 mm diametro kamino, suvaldyti per didelę trauką nėra jau toks paprastas dalykas, nebent norite kad šiluma keliautų kaminą, o ne į namus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kodel negalima su paprasciausia sklende katilo gale?

      Panaikinti
    2. Galima, turime ir ją ir oro traukos reguliatorių, bet ir tai ne visada pavyksta turint aukštą ir didesnį nei reikia kaminą bei atvirus laukus aplink, be to sklendės juk nėra visiškai aklinos.

      Panaikinti
  5. Aš tai kamino apskritai atsisakiau.
    Pasirodo dujiniam kondensaciniam katilui pakanka paprastos plastikinės alkūnės išvestos per sieną.
    Šilumos siurblių turėtojams apskritai jokio vargo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Teisybė. Pas mane dabar ir stovi pobrangis Schiedel kaminas katilinėje nenaudojamas, dujinis katilas pajungtas tiesiog per sieną.

      Panaikinti
  6. Įspūdinti pastoliai, užskaitau :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kita sav. Pirksiu net tris tokius kaminus 😨
    160-180-200 pyrtis-katilas-židinys

    Galvoju imti NIKO kaminus, reklamojasi kaip Vokiška kompanija...
    Gal kas turi pasakyti apie jos?

    Kiek kainavo kaminai?
    Kiek norejo mūrininkai už darba?
    Man dabar aktualus klausimai 😉

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano nuomone, visi tiek kaminai vienodi. Visų keramzitinis blokelis, vata ir keraminis ar šamotinis indėklas (sertifikuotas A1N1/B2N1). Gal vienų yra tikslesni matmenys, indėklas lygesnis - braukiant ranka indėklo vidų ar pilnesnis montavimo paketas (šablonas, klijai paruošti tutelės arba milteliai kuriuos reikia užsimaišyti pačiam, vienų LT instrukcija (pas mane buvo lenkiška :)) ir t.t.). Vieni brandai turi atstovus Lietuvoje, kur gali pasikonsuoltuot.

      Už 2 kaminus (d180 9,25m ir d200 9m) su atvežimu mokėjau 1235 eur.
      Mūrininkai už darbą nori 20eur bėginis metras.

      Sėkmės renkantis.

      Panaikinti
    2. Geriausią kainą pasiūlė Makveža Kaune Veiverių g.

      Panaikinti
  8. Sveiki,

    Pas mus irgi bus planuojamas kaminas iš lauko pusės.
    Kokios mintys, dėl kondensato nuvedimo ?

    Vieni siūlo vesti į vidų. Kas papildoma skylė name bei vamzdžių vedžiojimas.
    Kiti sako, gerai apšiltinti ir į lietaus kanalizaciją.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Katilo kaminas d180 katilinėj ir virš stogo eina lauko siena. Tai katilinėj atsivedziau d50 vamzdį ir ji pajungiau į bendrą kanalizoką. Žmonės eksplotuojantys modulinius kaminus su granuliniu katilu teigia, kad kondensato nebūna. Nebent kurensit kieto kuro katilą su šlapiomis malkomis.

      Židinio kaminas d200 eina lauko siena, ko gero jį jungsiu i lietaus nuotekas, arba vapse į kokį indą, dar nenusprendžiau. Židinys kurenamas malkomis, todėl kondensatas daugiau tikėtinas, nors manau jis bus kuriamas retai - per šventes :)

      Panaikinti