2018 m. vasario 2 d., penktadienis

Vandentiekio ir kanalizacijos įvadai

Kaip tas barsukas bunda po žiemos, taip ir blogas bunda po letargo miego :)

Vandentiekis bei kanalizacija mano kvartale yra miesto. Labai džiaugiuosi, kad nereikia sukti galvos dėl valymo įrenginių ar grežinių. Visi darbai ką reikia pasidaryti tai - susirasti atestuotą įmonę, nes pačiam pasijungti negalima. Kaip ir visur darbai už metražą, nors atstumas mažas - kaina didelę. Nors nieko ten sudėtingo kaip pasirodo nėra. Sklypui ant pagrindinio vandentiekio trasos vamzdžio yra padaryta kapa, prie kurios reikia prisijungti. Sudėtingiausia, ko gero, persikasti griovį, nepažeidžiant kitų komunikacijų, dujų ir elektros. Kanalizacijos šulinys irgi šalia sklypo, reikia perkasti žvyruotą kelią.

Darbus atliko "UAB Debitas", kuriuos galima drąsiai rekomenduoti, nes dirbo tvarkingai. Direktorius super žmogus, susitikom - pakonsultavo, patarė, padarė. Matosi žmogus savo srityje išprusęs - kaip sakau: "ką paklausi tą ir gausi".

Kanalizacija ~16metrų
Vandentiekis ~18 metrų

Žvyras kelio sutvarkymui - jos užpylimui
Kasė mini ekskavatorium ir rankomis
Lauko vamzdžiai
Dirbo 2 dienas. Pradžioje perspėjo kaimynus, kad perkas kelią. Iškasė, sujungė, atvežė žvyro, juo kelią užpylė, nes buvo iškasta daug molio. Žvyrą ties keliu užkasdami tankino.

Kanalizacijos išėjimą iš namo buvau pasidaręs ir pažymėjęs, tad meistrams į vidų su kanalizacija lysti nereikėjo. Vandentiekį sako kasė 1.8 metrų gylyje. Patikrinti negalėjau - dirbau.




Vėliau, per savaitę sutvarkė dokus ir juos pridavė. Padarė ir pristatė komunikacijų kontrolinę nuotrauką. Nuvažiavau į Kauno vandenis ir pasirašiau sutartį. Nieko daugiau daryti nebereikėjo. Po kurio laiko atvažiavo vandenų žmogus ir uždėjo skaitliuką. Nuo skaitliuko uždėjimo, kas mėnesį kapsi 1 eur abonentinis mokestis.




Užpiltas ir sutankinas kelias
Kuo esu nepatenkintas?
Projekte namo įvado vieta netoli garažo vartų, kurie nėra tokie sandarūs kaip norėtųsi, todėl yra neramu, kad įvadas neužšaltų per max šalčius. O ir garažas yra nešildomas. Jei kas nežinote, vandens apskaita, turi būti įrengta berods max 0,5-1.0 m atstumu nuo įvado vietos į namą, todėl negalima pvz. name vandenį vesti  po grindimis ir tik nusivedus į norimą vietą įrengti namo apskaitą. Todėl kitą kartą, leisčiau projektuoti vandens įvadą ties tuo kampu kur yra pvz. mano katilinė. 

Kad ir kaip bebūtų, vėliau vandens įvado vamzdį kiek įmanoma garaže atsikasiau, apšiltinau putplasčiu ir akmens vata vamzdynams - kad nebūtų pokštų. Nors jei lauke -15 laipsn. nešildomam garaže laikosi apie +6.

Projekte architektė, kuri viskuo rūpinosi - nenumatė laistymo skaitiklio. Todėl norint jį įsivesti, reikia iš naujo išsiimti sąlygas. Todėl gal dar reikės prie to grįžti, nes laistymo skaitliuko vistiek norėsiu. Nors kol jo prireiks - sutaupysiu 1 eur/mėn. Nes už jį irgi kapsi abonentinis.

Tiesa vėliau, teko pabendrauti su vandenų inspektoriumi, kuris davė patarimą atskiro lauko skaitiklio nedaryti, nes neapsimoka! Jo argumentai:
  • reikia daryti projektą - tas kainuos, nžn tarkim min 100 eur
  • prisidės 1 eur/mėn abonentinis mokestis už lauko skaitliuką
  • anksčiau abonentinis būdavo skaičiuojamas tik vasaros mėnesiams, dabar ištisus metus
  • jei nesi ūkininkas ir laistysi tik žolę ir plausi mašiną - vargiai ar atsipirks
Taigi pakolkas susilaikiau. Kaip bus vėliau - pamatysim. Visada yra galimybė persigalvoti.

10 komentarų:

  1. Kada čia tau darė? Ir jei ne paslaptis kokie tos firmos įkainiai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 2016 pavasaris, viskas su medžiagom nuo iki tada kainavo 1 k eur.

      Panaikinti
  2. Branginykai tie Debitai, bendravau, bet dėl didelės kainos nieko nesutariau.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tada patys pamėginkite nusipirkti techniką, samdyti žmones, mokėti atlyginimus bei mokesčius, ieškoti objektų ir dar uždirbti.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ar skaitiklį pastatė tokį, koks projekte numatytas? Į namo įvadą suprojektuoja 20 diametro skaitiklį, o pastato 16 diametro. Pas jus pagal nuotrauką lyg 16 pastatytas. Ar toks buvo numatytas ir projekte?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Geras klausimas. Patikrinus projekte randu:
      "Vandens apskaita įrengiama taikant tipinį sprendimą su įvadiniu d15mm kalibro skaitikliu". Tai kaip ir suprojektuotas toks buvo.

      Panaikinti
    2. Individualiam namui didesnio nei d15 skaitiklio tikrai nereikia ir niekas didesnio nededa ;) o jei bus didesnis galimi skaitiklio netikslumai ;)

      Panaikinti
    3. Pas mane pradžioje projektavo 20 mm diametro. Bet Kauno vandenys atmetė projektą ir liepė projektuoti 16 mm. Dar vienas mane neraminantis dalykas, tai, kad projekte įrašytas 63 vamzdis iki skaitiklio. O aš jau nusipirkau 32. Kažin praeitų su 32?

      Panaikinti
    4. Standartiškai į namą visada būna d32 vamzdis. Pas Jus čia stipriai persistengta, jei d63 padaryta. Pažiurejau į projektą tai pas mus kvartale magistralinis d40 gatve eina, o į namus d32 atšakos.

      Panaikinti