2018 m. gegužės 9 d., trečiadienis

Šildomos grindys

Grindinio šildymo įrengimo darbus nusprendžiau daryti pats.



Projektas
Pradėjau nuo projekto. Pasinaudojau bandomąja (Trial) nemokama LoopCad programėle. Jos pilnai užteko pasiplanuoti namo grindinio šildymo kontūrus. Tiesa, automatiškai programa suprojektuoja vedžioti gyvatėlės principu. Norint vedžioti sraige, reikia kontūrus manualiai pastumdyti. Taip pat parametruose mažai vamzdžių gamintojų. Todėl norimo vamzdžio ir jo savybių įvesti nepavyko, pasirinkau artimiausią.  Sistema parodo tam tikras klaidas. Projektuojant reikia vengti daryti atkarpas ilgesnes nei 100 metrų, geriau dalinti ilgus kontūrus į 2 mažesnius. Kuo atkarpos vienodesnės - tuo jas bus lengviau sureguliuoti. Pasirinktas vamzdis 18mm, vedžiojimas sraige su 15cm tarpu.

Pavyzdys kaip sistema sugeneravo gyvatėle:
 Ir kaip rankiniu būdu galima pasidėlioti sraige.

Medžiagos
Kai jau aiškūs kontūrų kiekis ir ilgiai beliko nusipirkti medžiagas.
Vamzdis: Vokiškas Daugiasluoksnis (PE-RT / AL / PE-HD) vamzdis 18 x 2,0 mm KERMI parduodamas po 200m špulėmis (neekonomiška, nes reikia tiksliai pasiskaičiuoti ilgius ir lieka likučių). Viso pirkau 4 ritinius po 200m ir dar trūko. Tai viso pirkau apie 860m po 63eur cnt berods.
Kolektoriai:itališki Itapi 918C, 5 ir 6 kontūrų su pamaišymo mazgu bei cirkuliaciniais siurbliais.

Medžiagas pirkau Petrašiūnuose nusileidus nuo kalno, parduotuvės pavadinimo nepamenu, bet kauniečiai susiras.

Eiga
Kadangi vienam dirbti sunku, pasitelkta brolio pagalba vyniojant kontūrus. 
Pradedi nuo kolektoriaus pradžios ir eini palei lauko sieną ir vynioji sraige kas 30 cm pasilikdamas vietos grįžti atgal, nes žingsnis yra 15 cm. Kadangi armavimo tinklas 15cm akimi, tai žingsniuot sunku nebuvo. Prie lauko sienų ir vitrininių langų žingsnį sumažinau.
Eiga paprasta: vienas žmogus lenkia ir tvirtina vamzdelį užtraukiamais dirželiais prie tinklo, kitas -  eina priekyje vyniodamas vamzdelio špūlę. Kadangi vamzdis su aliuminiu tai su pasukimais dirbti nesunku. Svarbu su vamzdžiu dirbti atidžiai nedarant staigių lenkimų. Buvo mintis pirkti spyruoklę skirtą vamzdeliui lenkti, bet tas kas naudojo patarinėjo, kad neverta. Daugiau darbo ją stumdyt per visą špūlę. Kuo puikiausiai vamzdį lenki ranka, jei nesi negrabaila ir negriebi vamzdžio, kaip meška "šikinyko". Vyniojant svarbu, jog kolega išvyniodamas vamzdį iš ritinio teis pasukimais nesuktų pačio vamzdelio, nes tada, ties pasukimais, prie tinklo pritvirtintas vamzdis riečiasi, kyla, kas apsunkins betonuotojams darbą.

3 kontūrai bendroje erdvėje virtuvė-svetainė








Grįžęs prie kolektoriaus užsirašai išvyniotą kiekį pagal žymas ant vamzdžio (pažymėtą kas 1 metrą berods), vėliau reguliuojant bus naudinga žinoti.


Vamzdį karpiau pigiausiomis Topex žirklėmis. Po darbo iš ašmenų susidėvėjimo matosi, kad joms aliuminio vamzdis nelabai patiko.
Žirklės

Prie kolektoriaus vamzdžiai eina tankiai, tai kas antrą vamzdį įvėriau į kevalą kad toje vietoje nebūtų karštoji zona. Taip pat kevalus naudojau ten kur bus daromos kompensacinės grindų siūlės, bei kevalu šiltinau vamzdžius, kurie eina iš pirmo aukšto į antrą, bei pačioje kolektorių dėžėje.




Kilo klausimas ar vedžioti vamzdelį po virtuvės baldais? Nutariau vedžioti, nes pabijojau šaltų zonų, ir drėgmes po spintelėmis. O jei dar virtuvės projektas šiek tiek pasikeis? Po to jau vamzdžio nepravesi.
Virtuvės zona
Virtuvės zona ir valgomojo vitrina

Tai pat prieš betonuojant reikia užfiksuoti, nusifotkinti atstumus iki komunikacijų, vandentiekių, nuotekų vamzdžių.


Darbas einasi sparčiai, gal kiek įskausta nugarą bei kelius. Santechnikas už vamzdžio išvyniojimą tuo metu prašė nuo 6 eur/m2. O pamatęs, kad mums gerai sekasi, daugiau nesisiūlė. Rezultatu esu patenkintas.

14 komentarų:

  1. Po langais, 1 metra nuo sienos vyniojau dvigubai tankiau. Kadangi visi konturai panasus gavosi, reguliatoriu taip niekad ir nesukinejau

    AtsakytiPanaikinti
  2. Garaže prasivesk, nepagailėk vieno kontūro, galėsi paleisti +12-14C į grindis ir bus patalpa šilta. Vėliau nebepasidarysi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jau po. Peržiemojo garažas be šildymo +7. Per max šalčius katilinės duris atidarydavau ir to pakako. Garaže vandens įvadas. Viskas ok.

      Panaikinti
    2. Planavau granulinį - finale dujos. Katilinej pastatytas 1 radiatorius, kai persigalvojau kurentis dujomis.

      Panaikinti
  3. Namai pasidarė 5 kart šiltesni nei prieš 10 metų o įprotis vamzdį vynioti kas 15cm - liko ;)
    Ar čia programa taip pasiūlė?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tu teisus, čia paveldas :) Jei imi santechniką tai jie net projekto nedaro tipo 15cm žingsnis ir pirmyn.

      Panaikinti
  4. esant per dideliam zingsniui bent ant grailaidzios silumai dangos gali jaustis netolygus silumos pasiskirstymas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Turbūt, todėl visi naudoja liaudies patvirtintą aukso viduriuką 15 cm žingsnį.

      Panaikinti
  5. Dejau kas 20 cm 20-ini vamzduka. Grindys saltos tolygiai :) nes max +28C i grindis, tai nera ta temperatura kuri ieina i savoka "siltas". Dazniausiai reikia tapkiu, kad nenusalt koju, nors kambaryje laikosi +23C

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas mus panašiai, ypač ten kur plytelės, nors vaikštom be tapkių. Šiltos grindys yra tik pas tuos kas kūrena kietu kuru arba kas naudoja elektrinį kilimėlį :)

      Panaikinti
    2. Nors temperatūrą name irgi laikom 22,5-23 laipsnių.

      Panaikinti
  6. Vamzdį naudojau tokį patį :) manau pagal kainą geras ir ekonimošikas variantas :) Žirklės karpymui... na manau daugiasluoksniui d18 užtenka pilnai ir už 4eur ir jos atlaiko. Bet karpant d25 ar d32 PPR (Fiber basalt) dvi žirkles sulaužiau :D

    AtsakytiPanaikinti