2017 m. vasario 28 d., antradienis

Elektros instaliacija, silpnosios srovės, signalizacija

Elektra
Namo elektrą nusprendžiau išsivedžioti pats. Pradžioje su žmonele pasiplanavome, kur kas stovės, kur norime turėti jungtukus ir kiek rozečių. Svarbu nepamažinti :) Eigoje dar viskas keitėsi. Tiek rozečių kiekis, tiek įleidžamų švietuvų kiekis, bei vietą. Būtent tai, kad eigoje pradedi svartyti ar tikrai apie viską pagalvojau, pakeitė mano nuomonę. Todėl kitą kart norėčiau, kad kas suprojektuotų viską, o man liktų tik išvedžioti. Kad būtų vaizdingiau įdėsiu preliminarų plano juodraštį. Nekreipkit dėmesio į primityvius sutartinius ženklus, ir tai kad nenurodytas rozečių kiekis taške :)

1a planas

2a planas
Taip pat pasipiešiau skydelio planą, koki bus automatai, nuotekio rėlės ir apkrovos. Iš skydelio matosi koki prietaisai bus ir kam vesiu po atskirą kabelį.


Iškart skubu nuraminti, jog skydeliui pajungti samdžiau elektriką, kuris pajungė įvadą, sumontavo visus automatus, nuotekio rėles, paskirstė fazes. Beje skydelio plano neišpeikė, tik sukritikavo, kas turi eiti per nuotekio relę, o kas ne. Apžiurėjo, ar tvarkingai vedžiojami laidai. Žodžiu, pasirodė kategoriškas, su rimtu požiuriu į darbą.

Taigi dar prieš laukdamas langų pradėjau kasinėti pagrindines magistrales. Draugai protino, jog jei namas be langų, tai mano kabelius išrinks vagys. Nors man atrodo, jog nebe tie laikai, kai būdavo vagiamas varis :)
Taigi pradžioje nusipirkau apie 400 m kabelio: 200m YDYp (B-VVP) 3x1,5mm ir 200m 3x2,5mm storio monolitinio plokščio instaliacinio kabelio. Kaip vėliau paaiškėjo tai buvo tik pradžia, vėliau teko pirkti mažesniais kiekiais, bet turbūt tiek pat. Verta paminėti, jog kabelio kaina skelbimuose dažnai yra geresnė nei prekybcentruose su akcija. Grindyse kabelį moviau į techninį juodą politieninį vamzdį d16-d20. O lubomis vedžiojau kišdamas į gofruotą techninį vamzdį d16-d20, kuris pasirodė lengvai pažeidžiamas. Kažkuriame bloge esu matęs jį net smėlyje slepė - to daryti nepatarčiau. Dar patarimas - kuriuo nepasinaudojau, kad pirkti storesnį techninį vanzdį, kad kišant daugiau nei vieną kabelį nereikėtų daug keiktis. O naudojant gofruotą ilgoms distancijoms reikai pirkti iškart su viela. Kadangi temperatūra pavasariška, tai kabelis standesnis, šiltu metu laiku kišti į siaurą vamzdį bus sudėtinga.


Prieš grežiant skyles reikia pasidomėti kokiam aukštyje jas grežti. Taigi mano žiniomis:
  • jungtukai 90 cm nuo būsimų grindų
  • rozetės 30 cm nuo būsimų grindų
  • min 10 cm nuo langų, durų ir kitų angų kraštų
  • min 10 cm atstumu nuo patalpų kampų.

Kabeliai vedami:
  • TIK stačiais kampais. 
  • Horizontaliai vedami kabeliai turi būti  ne arčiau nei 15 cm nuo grindų ir lubų
  • Vertikaliai vedami kabeliai min 10 cm atstumu nuo langų, durų ir kitų angų kraštų 10 cm atstumu nuo patalpų kampų 

Ant sienos kabelius kaliau "skopkėm", ar kaip ten jos lietuviškai? Kabelių kabėm? 0,8-0,9mm kiek pamenu. Laidų sujungimus dariau dėžutėse. VISUS kabelių galus verta užsirašyti ir sužymėti, vėliau pamiršit, ir užtinkavus suksit galvą, kas čia do galas.

Reiktų vengti, kai į dežutę sueina daug kabelių

Kadangi keramika skylėta, tai vedžiojant į taškus, 5-10cm  prieš dežutę išgręži gražtu skylę blokelyje ir perkiši laidą, kad išlystų dėžutės vidurį. Kabeliai nesitabaluoja, labai tvarkingai laikos.





Nusipirkau būsimas Liregus Epsilon MD2 pagilintas 6 potinklines dežutes. Kam? Kad būtų galima markeriu pažymėti tiksliai busimas rozetes ar jungtukus ir kad atstumai tarp skylių butų tikslūs. Kodėl 6 vnt? O todėl, kad nežinojau, jog standartiškai taške būna max 5 rozetės. Net rozečių rėmėliai dažniausiai buna max 5 vietų. Aišku galima rasti ir 6, bet aš už šias papildomas skyles namo atsiprašiau ir šeštają koše užtepiau. Kas nedirba - tas neklysta :)
Skyles gręžiau berods 83mm karūna iš senukų, kurios vienas dantis neatlaikė. Nors gręžti keramiką nesudėtinga, netlaikė ir iš brolio skolintas perfas Matrix, kuris rimtai paspaudus pradejo buksuoti. Supratau, kad tokiam darbui reikia rimtesnio įrankio. Kitam statomam namui - žinosiu. :) Nors ką aš čia - kitam namui nebus nei noro, nei finansų :)

Silikatą grežti buvo sunkiau

Beje virtuvėje rozetes išgrečiau 30 cm aukštyje, po to kažkur užmačiau, jog sumontavus baldus, prie jų nebus galima prieiti. Pasirodė logiška. Todėl teko taisytis ir pažeminti, jog būtų galimą jas pasiekti nuėmus virtuvės apatinę apdailos juostą (cokolį).


Kabelius suvedžiau į skydelio vietą garaže.

Kabelių medis

Skydelį bei automatus rinkausi iš ABB ir HAGER firmos. Pasirinkau HAGER nors kaina beveik identiška buvo.  Kas nustebino, kad firmos naudoja skirtingas 3polių pajungimo šynas. Jie turesi 2 skirtingų tipų automatus pajungt nepavyks arba ko gero reikės chalturint. Skydelis pas mane HAGER VU48NE - 48 vietų. Norėjau pirkt mažesnį pvz 36, nors eletrikas primigtynai siūlė pirkt 48 vietų, ale rezervui. Tai ir gavosi viena eilė vapše tuščia:

Skydelis
Geriausia kainą Kaune parodė Elstila ir Skiraida. Viskas kas foto (skydelis, automatai, nuotekio rėles, šynos) atsėjo ~216 eur.

Silpnosios srovės ir signalizacija
Prasimėčiau interneto bei tv kabelius į kiekvieną kambarį. Nors juk prie WIFI gyvenam. Tai pat išsivedžiojau gaisrinius kabelius (raudonus) į vietas kur bus temperatūriniai bei dūmų davikliai. 


  
 
Apie apsaugos sistemą, daug pliurpti nekorektiška. Tik tiek, kad pasirinkau visus daviklius laidinius, nes belaidžiai atrodo nepatikimi ir labiau skirti, kai signalizaciją diegi įrengtam butui ir nenori štrabuoti sienų. Čia viskas buvo paprasčiau, nes pažįstamas tos srities žmogus išklausė ko noriu, primetė, ko reikia ir kaip darytų sau, bei parinko įrangą. Tada milijoną kartų konsultavo telefonu ir kantriai atsakinėjo į mano klausimus. Ačiū Edgarui už kantrybę. Sunkiausia pasirodė signalizacijos suprogramavimas. Manualas toks ne user-friendly, kad nu nafik. Pirmą kartą darant kažkoks kosmosas. Paskui, kai perpranti saves klausi, kas ten sunkaus buvo? :)

 


Tiesa pasakius daug dalykų jau pamiršau. Pvz kaip pajungti lauko sireną :) Kitu atveju tai būtų atskiras įrašas. Žiurint į nuotraukas smagu prisiminti, kokius rebusus sprendžiau.

Lauko sirenos pajungimas

Bendrai paėmus kiek sugaišau laiko sunku pasakyti. Nes dirbi tik savaitgaliais, arba tarp kitų darbų. Bet aišku, kad jei bent kažką sugebi, pačiam daryti verta. Jei ko nesugebi arba abejoji - samdai.



17 komentarų:

  1. Gal galima plačiau apie procedūrą "Ant sienos kabelius kaliau "skopkėm".
    Ir kas ta skopkė, gal nesunku nuotrauką arba nuorodą įmesti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man asmeniškai šis etapas nepatiko :) kažkoks nervinantis darbas... ypač skylių gręžimas. Taip pat turėjau karūną iš "senukų" ir reikėjo silikatines plytas gręžt. :) tai kuo toliau tuo sunkesnės buvo tos skylės :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šaunuoliai :) žiūri-skaitai ir galvoji oho kiek patys sugeba visko padaryti. Tikiuosi ir mums nepritrūks entuziazmo darytis patiems daug ką :)
    Kiek suėjo metrų kabelio visam namui? Ir kainą pamenat?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau bendrai elektrai apie ~800m kabelio. Nes pirkinėjau po mažesniais kiekiais tikėdamasis, kad gal jau užteks, ir jau neatrenku buhaterijoje kiekių :). O kur dar TV, interneto kabelis, priešgaisrinis bei signalizacijos kabelis.

      Panaikinti
  4. Sveiki,
    šiuo metu esu tokiame pačiame etape. Keli klausimai: ar prieš tinkavimą skydeliui vietą paruošėte (pjovėt sieną) ir jį įtvirtinote ?
    Kodėl karūna rozetėms 83mm ? Aš naudoju 68mm, ar ši per maža ? Gal į 68m. bus sunku įdėti dėžutes ?
    .

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vieta garaže, todėl sienos nepjoviau, montavau ant viršaus. Siena bus apšiltinta, todėl dežutė is visų šonu bus paslėpta. Nežinau ar galima prie dežutės glaust putplastį, jei ką aplink dežę klijuosiu kietą akmens vatą.
      Nžn Jūsų dėžučių, bet mano yra 70mm diametro https://www.senukai.lt/p/montavimo-dezute-liregus-epsilon-md-2-sujungiamoji-pagilinta/3axw

      Panaikinti
  5. Sveiki,
    Ar prieš tinkavimą skydelį įtvirtintote ?
    Kodėl karūna rozetėms 83mm., o ne pv.68 mm ?

    AtsakytiPanaikinti
  6. O sakyk kaip apskaiciavai galia kiekvienam saugikliui?

    Idomu kiek pats skydeliu sujungimo darbas kainavo ir gal kontaktais pasidalintum. Aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skydelio sumontavimas ir įvado pajungimas kainavo 70 eur. Darbavosi apie ~4.5val. Jei duosi email paieškosiu kontaktų.

      Panaikinti
  7. Ar skydelio schema jau po elektriko revizijos ar pirminis variantas?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Didžiąją dalį potinkinių dėžučių montavome įprastai su rotbandu ar panašiu mišiniu, keletą teko montuoti su purškiamomis-montažinėmis putomis. Viską darėme patys, tad košės tikrai nepagailėjome, sutapimas ar ne, bet nedidelis vėjelis jaučiasi vienome rozečių bloke būtent montuotame su rotband mišiniu. Blokeliai keramikiniai ir pas mus, konvekcija ir oro judėjimas oer jų kiaurymes išties yra.

    AtsakytiPanaikinti
  9. "Nuotekų relės" ha-ha...Įsigilinkit ką rašot.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki, pasigedom naujų įrašų :) kur pradingę?
    Reikalinga konsultacija dėl hager automatų..visur rozėtėm dėjot C16? O šviesai c10?Kažkur skaičiau kad B16 dėt rozėtėm, visai susipainiojau..kaip geriau B jautresni kad greičiau suveiktų jei perskaita laidas ar C? Kaip tiksliai užvadintos nuotiekio rėlės raidė ir skaičius?
    Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, Lidija. Aptingau - bet vilties dar yra. Aš ne elekrikas, todėl geriau konsultuotis su tos srities specialistu ar bent pardavėju :) Bet man yra žinoma, kad B automatiniai išjungėjai yra jautresnis už C. Todėl B rinkausi daugiau vidaus ir lauko apšvietimui. Nors buityje B naudojami ir rozetėms. Dėl automato skaičiaus (vardinės srovės amperais) - tai reikia rinktis tokį kokiai grupei prietaisu jis bus skirtas, ir kokia tų prietaisų galia. Pvz. boileriui ar indaplovei rinkausi 16A, nes 10A būtų per silpnas. Prieš perkant gavau elektriko palaiminimą. Siūlau ir Jums pasidaryti namų elektros planą ar bent pagrindinius namo prietaisus susirašyti ir suskirstyti į tam tikras grupes, kad žinoti kiek ir ko reikės. Siūlau netaupyti ir nejungti daug prietaisų ant vieno automatinio išjungėjo, geriau didesnis skydelis, daugiau paskirstytų grupių.

      Panaikinti