2018 m. vasario 2 d., penktadienis

Oro padavimas židiniui

Svetainės kampe yra numatytas ugnies šaltinis (židinys ar krosnelė - dar neaišku), todėl jam reikia numatyt oro padavimą iš lauko, kad nedeginti patalpos deguonies. Suprantu, kad ne visi židiniai turi šią savybę, o tie kurie turi - yra brangūs. Pasidomėjus, net jei sugalvočiau dėti krosnelę, kai kurios (brangesnės) ant "kojos" stovinčios krosnelės turi pajungimą iš lauko tiekiamam orui. Žodžiu, nepasidaręs - gailėsiesi, pasidaręs nenaudosi :)

Kadangi  židinys prie pat sienos, tai vamzdžio minimaliai. Nusipirkau  d110 pilko kanalizacijos vamzdžio ir išvedžiau jį per pamatą, ir iškišau  laiko pusėj vertikaliai - turėdamas omenyje, jog jis pasislėps po terasos grindimis.


Pirkdamas paskubomis paėmiau vieną "no name" kanalizacijos dalį ir specialiai nufotografavau kuo skiriasi nuo pvz. Wavin gaminio. 

"no name"
Wavin









Vidus yra nelygus ir tokiu vamzdžiu pasidarius kanalizaciją, gali dažnai tekti ją valyti. 


Viduje
Lauke


Ar oro padavimas bus naudojamas? Paaiškės, kai nutarsim kokį židinį ar krosnelę įsigyti.

9 komentarai:

  1. as laikaus nuomones, kad geriau krosnelems imti ora is patalpos, o ne is lauko. Ir visu pirma del kainos. Paprasta krosnele kone dvigubai pigiau atsieis nei mandresne su oro paemimo mazgu ir visais uztaisymais. Toliau, mazesni silumos nuostoliau, vienu salcio tiltu maziau. Plius krosnele istraukia nesvaru kambario ora, ir kadangi tas oras siltas, kaitriau dega kuras, o tai reiskiasi daugiau silumos ir maziau smalkiu, dervu kaminui ir kaimynui. Beto taip saugiau, nes krosnele degs tik kai name yra teigiamas oro slegis ir atidarius dureles nepaduos dumu/ugnies i akis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Panašiai galvoju. Dar mane neramina sandarumas, kai nebus krosnelė kuriama, nes abejoju ar sklendė, jei tokia yra, bus sandariai užsidaranti.

      Panaikinti
    2. Mano nuomone su saltu oru krosnele dega geriau, nes tokiam ore yra daugiau deguonies nei siltam ore ;) pas mane zidinys su sklende ir oro padavimas is lauko, tai nesijaucia kad nesandariai uzsidaro ;)

      Panaikinti
    3. O kodėl pas jus namie nešvarus oras? Rekuperatorius orą palaiko šviežų. Na, aišku, jei rekuperatoriaus nėra ir vėdinimas per langus - tada nereikia atskirų padavimų krosnelėms. Tiesioginis pavedimas būtent tam ir skirtas, kad neišbalansuoti vėdinamo oro srautų.

      Panaikinti
    4. Mano asmeninė patirtis - židinio kūrenimo metu namą iš esmės reikia pradėti vėsinti, tad dėl šilumos nuostolių KŪRENIMO metu (būtent kūrenimo, o ne nuolatos) nesukčiau galvos. Šiuolaikinis sandarus namas itin greitai perkaista.

      Panaikinti
    5. sakykim, worse case scenarijus, krosnele yra LAAAABAI nesandari ir isleidzia puse litro kambario oro per sekunde! Imant sildymo sezono vidaus-lauko temp. skirtuma 20C, gaunu, kad krosnele per visa sezona (210 dienu) isleis vejais 50kW silumos. Visi 5 Eurai sildant elektra. Wow.

      Panaikinti
  2. Oro siluminis imlummas - gan menkas lyginant su kuro imlumu, t.y. saltos malkos iki uzsidegimo paims daugiau silumos nei is lauko paduodamas oras. Is patalpos siurbdama silta ora, krosnele ilgiau degdama vistik nemazai silumos per kamina isvarys. Degant oras yra siurbiamas del traukos, ne del perteklinio slegio patalpoje, o trauka atsiranda del degimo produktu greito kilimo kaminu aukstyn. Kaina tu lauko oru maitinamu - didele, sutinku.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su saltu oru degimas leciau pakils iki darbines temperaturos, kas reiks daugiau pelenu, smalkiu ir kito brudo. O kaip Rolandas rase, kurenimo metu siltame name tikrai nebus gaila to silto oro:)

      Panaikinti
  3. Jeigu židinį ar krosnelė kūrensite dažnai tada teisingas pasirinkimas, jei kelis kartus per metus, tada labai brangus pasirinkimas :)

    AtsakytiPanaikinti