2018 m. rugsėjo 6 d., ketvirtadienis

Perdangos šiltinimas

Pagal projektą antrame aukšte šiltinama perdanga. Perdanga iš 20 cm gegnių + dar ant viršaus  skersai dedama 10 cm brusai, tai viso gaunasi 30cm vietos vatai su galimybe dar didinti apšiltinimo sluoksnį jei prireiks.
Pradžioje galvojau apie šiltinimą putplasčiu, bet po to šitą variantą atmečiau, nes daug pjaustymo tarp gegnių ir tarpų užputimo, be to man kažkaip nedera medžio ir polistirolo draugija, medis vaikšto. Nors kitą kartą turbūt svarstyčiau ši variantą iš naujo dėl mano manymu geresnio sandarumo.

Taigi pasirinkta vata. Vėl pasirinkimas tarp stiklo ir akmens vatos. Nugalėjo stiklo pluošto  mineralinė Knauf TP115 vata dėl kainos pagal parametrus.  Šilumos laidumo koeficientas λD = 0,037 W/mK. Tai 30 (10+10+10) cm varža R = ~8.1, kas kaip mano B+ klasės namukui yra pats tas.

Vata užsakyta plokštėmis pagal mano perdangos gegnių žingsnį: išmatavimai 100 x 565 x 1250 mm: pakuotėje 8 vnt. plokščių arba 0,565 m³. Užsakyta iš Statybų turgaus, nes jie pasiūlė geriausią kaina ir nemokama atvežimą tuo metu 24 eur/m3. Dar šiek tiek apsiskaičiavau nevertinęs perdangos konstrukcijų užimamo ploto, tad liko keletas pakų vatos. Pardavėjas atgal priėmė, net suderinom transportą, kuris pro šoną važiavo ir paėmė be mokesčio (+ karmos taškų jam), bet grąžintus pinigus tenka išleisti pas juos perkant kitas prekes :) 

Atvažiavus vatai, pirmas įspūdis buvo nuostaba. Vata suspausta ir perpjovus pakuotę - išsipučia, ir šiek tiek reikia palaukt kol įgaus tikrą formą. Kvepia cukraus vata, yra atspari  lankstymui ir tempimui. Mano akimis, akivaizdžiai nusileidžia akmens vatai savo standumu, yra tekę dirbti su akmens vata Rockwool, tai pagal ją, Knauf TP115 skystoka. Todėl Knauf iš savo bukleto žodį "standi" galite ištrinti. Beje "nedulka" galite pakeisti "dulka šiek tiek mažiau, nei akmens vata". Dirbau su akiniais ir kauke, ir su ilgarankoviais drabužiais, bet po darbo skubi nusiprausti.
Namuose pakvimpo cukraus vata 
Pradžioje buvo susikalti vinukai plačiomis galvutėmis, bet nepilnai. Tada išsitampiau šniūrus tarp jų ir baigiau juos kalti. toliau iš viršaus klojau vatos lapus. Kadangi lapai 10 cm storio tai juos dedamas perdengdavau prieš tai buvusio sluoksnio siūles. Tarpai tarp perdangos sijų berods 55 cm, tai 56.5 cm plokštė įdėjus laikosi ir be šniūrų.





Kraštuose, kad vata nebūtų pučiama vėjo klijavau polistirolo juostas tarp gegnių, palikdamas ~2cm tarpelius tarp stogo plėvelės. Gal būt tai nėra būtina, nes veliau šiltinant fasadą, šiltinimo polistirolas taip pat bus privestas prie stogo.



Užsikamšius ir susidėjus vatą palėpėje pasidarė tamsu.
Panoraminė stogo palėpė
Kaip minėjau paskutiniam sluoksniui dėjau 10 cm brusus (išilgai perpjoviau tą pačią 20 cm gegnę), kad butu galima nusimesti lentas ir pasidaryti grindis ir sandėliuoti tam tikrus daiktus. Brusus tvirtinau kampais skirtinguose šonuose, kad nesikraipytų.


Garo izoliacijai naudojau populiarią armuotą Strotex 90 garo plevelę su aliuminiu. Plėveles sujungimus klijavau  Saudal ir Gerband 565 juostomis. Pastaroji yra pigesnė, bet visom prasmėm geresnė. Veliau pirkua tik ją, lipnumas įspūdingas. Prie medinių konstrukcijų vietomis prišaudžiau kabėmis, kurias veliau užklijavau tos pačios garo juostos lopinėliais. Garo plėvelę prie sienos klijavau PENOSIL Premium MembraneFix 629 klijais kurių sunaudojau belenkiek. Net galvoju, jei bučiau kraštus klijavęs ta pačia Gerband juosta, būtų ir greičiau ir mažesnes išlaidos.





Garažo bei katilinės patalpoms buvo šiltinama stogo konstrukcija. Bet eiga ta pati.









Viso:
  1. sunaudojau apie ~57 pokus vatos
  2. špūlę "kitkinio" šniuro
  3. daug plačiagalviu vinukų
  4. kokia 14 tūtelių Penosil klijų
  5. net nesuskaičiuoju, kiek garo juostos, nes ja naudojau visur kur reikėjo sandarinti sudūrimus, laidų padarytas skyles ir t.t.
  6. 4 vienkartines kaukes
  7. Vata dėjau kokias 3 dienas, kiek laiko praleidau sandarindamas jau nepamenu.

14 komentarų:

  1. Analogiskai ir as savo perdanga dariau, tik man atsiklijavo pleveliu siules. Jei yra nors truputis tempimo, po kurio laiko tikrai atsiklijuos. Dejau ir dviguba lipnia juosta ir dar is isores. Ir kuo as tik nebandziau klijuoti, galiausiai dejau antra pleveles sluoksni ir siules tepiau tuo melynu penosiliu. Dabar atrodo laiko... Gerai, kad neskubejau su gipsinemis lubomis :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Čia priklauso nuo juostos, Soudal daugiau nepirkčiau Gerband arba Siga.

      Panaikinti
    2. Aš apie soudalio šitą juostą tik gerus atsiliepimus turiu. Jau kelis metus laiko tiek prie medžio priklijuota, tiek prie plėvelės tiek įtempta, tiek neįtempta. Nebandžiau gerband'o, nes, spėju jo nebuvo, kai aš klijavau viską, bet nebematau prasmės leist tiek eurų sigai.

      Panaikinti
  2. Šaunus darbas :) sakai dėtum EPS vietoj vatos dėl sandarumo? Eps brangiau nei vata + reiktų nemažai montažinių putų... tai gal geriau vata ir bent jau 3 cm PIR su folija? kaži bendroj sumoj ne tas pats gautųsi?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gali būti. Tavo variantas manau tikrai vertas demesio: vata apsaugoti plonu pir sluoksniu. Plevele jau atgyvena, lengva ja pažeisti.

      Panaikinti
  3. Fuj, baisu prisiminti kaip vidurvasarį prakaitavau po savo stogu, su tuo pačiu TP115, prakaituojant tiek prieidavo stiklo dulkių, kad po to visą dieną neidavo išsikasyti. Sunkiausiai prieinamos vietos viduržiemį vis primena apie save, kai su termometru pažiūri :) O respiratorių nusipirkau daugkartinį, nes nuo tų vienkartinių man rasodavo apsauginiai akiniai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jo man irgi palėpej keli kilogramai nutirpo:) Pas save su termovizorium kazko labai blogo nepastebejau. Gal galima placiau?

      Panaikinti
  4. Kartą jau klausiau Roberto (lrk namas) bloge, bet perklausiu ir čia. Gal kas patars.
    6 ir 7 nuotraukose matosi ir prie jų tu minėjai, kad uždėjai polistirolą kraštuose, palikdamas 2 cm tarpelį. Tai man klausimas, ar tas tarpelis reikalingas, jei pas mane difuzinė (Tyvek pro) stogo plėvelė? Mano manymu per ten bus "išpučiama" šiluma iš vatos. Gal geriau turėti ten sandarumą? Nesinori suklysti

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano manymu, tas tarpelis reikalingas palepes vedinimui. Mano atveju salta palepe, nes siltinama perdanga. Jei tarkim siltini stogo konstrukcija tarp gegniu jokio tarpelio buti negali.

      Panaikinti
  5. Dėkui už išsamų reportažą. Noriu paklaust koks planas dėl lubų. Dėsit gipsa? jei taip tai kaip žadat tvirtinti? Klausiu nes matau kad visi stropiai sandarina garo isoliacijos sluoksnį, bet galiausiai vėl jį kerti tvirtindamas lubas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sekanciuose straipsniuose bus gipsas. Sekiau aenamas pavyzdziu, sukau gipso laikiklius per plevele i perdangos gegnes, bet prieš tai varzto vietoje klijavau lopineli, kuriu prisikarpiau iš Soudal bitumines juostos (ko gero skirtos kamino ir stogo mazgo sandarinimui). Tas bitumas visiskai uzsandarina pradurta skyle, net pats sriegis varzto apsivelia ir istryksta bitumas. Manau sandarumas uztikrintas. Kur sukti, lengva apčiuopti rankomis per plevelę.

      Panaikinti
  6. Aciu uz idomu straipsneli. Ar teisingai suprantu, kad stogas tuomet nebus siltinamas?
    Matau tarpus tarp stogo ir sidnu, o kaip jie uzsidengs, ar cia kazkoks vedinimas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip palėpe šalta, stogas nešiltinamas. Tie tarpeliai palikti naturaliam oro pritekėjimui. Pakalimai irgi numatyti skardiniai, perforuoti su skylutėmis.

      Panaikinti
  7. Mažas pastebėjimas - tiek akmens, tiek stiklo vata yra mineralinė.. :)

    Kas liečia Gerband juostą - man ji irgi patrauklesnė dėl lipnumo - kai prilimpa tai jau su viskam..

    AtsakytiPanaikinti