2018 m. rugsėjo 14 d., penktadienis

Rekuperacijos vamzdynas (vėdinimas)

Būti rekuperacijai ar nebūti? Štai kur klausimas! Ir jį reikia nuspręsti prieš dedant gipso lubas. Nuspręsta, kad reikia jos - tik ne viskas iš karto. Tad pradžioje išvedžiokime vamzdyną, o patį įrenginį pasistatysime vėliau, prieš arba jau pradėjus gyventi. Kadangi nagai knieti viską daryti pačiam, bet reikia ir spec. žinių tam, tad per Amalvos Kauno padalinį gaunu projektuotojų/montuotojų kontaktus. Surūšiuoju pagal patirtį ir siunčiu projekto užklausas. Gaunu projekto, montavimo ir įrangos kainas. Pasirenku Amalvos išgirtą projektuotoją/montuotoją Egidijų su 12 metų patirtimi (kontaktų neskelbsiu nes su juo apie tai nederinau). Pats montavimas apie 850 eur, jei gerai pamenu. Suderu, kad man reikia tik projekto, montuot - man rankas niežti. Sutinka. Atvažiuoja į vietą apsižiūrėt, aš jau viziją pasipiešęs. Šiek tiek pakritikuoja, bet pagiria, kad mąstau gerai. Žmogus pasirodė turintis, ką pasakyti ir patarti. Pasirinktas vedžiojimo būdas, kai gyvenamuosiuose kambariuose paduodamas oras, o nešvariose patalpose ištraukiamas. Po kurio laiko gaunu projektą. Pasirinkti apvalus cinkuoti vamzdynas dėl triukšmo ir didesnio diametro. Ir pirmyn.

Viską užsakiau iš esem[taškas]lt. Užsakiau internetu, nuvažiavau ir atsivežiau su nepakeičiamu statybų auto Volvo V70. Aišku nuvažiavau nepasiruošęs, tai vietoje gavau lipnios juostos ir voulia:




Difuzorius ėmiau baltus metalinius.



Pagal projektą siūlomas Domekt R 400 V rekupas (280m3/h 150Pa)


Oro srautai:
1 aukštas
Svetainė (padavimas) 50 + 50 m3/h
Virtuvės zona (ištraukimas) 50 + 50 m3/h
Darbo k. (padavimas) 30m3/h
Koridorius (padavimas) 10m3/h
Tambūras (padavimas) 10m3/h
Vonia (ištraukimas) 50 m3/h

2 aukštas
Tėvų miegamas (padavimas) 60 m3/h
Vaikų k. (padavimas) 30m3/h
Vaikų k.(padavimas) 30m3/h
Rūbinė(ištraukimas) 20m3/h
Vonia (ištraukimas) 50 + 50 m3/h

Projekto vaizdas buvo taisytas prieš montuojant. Rekuperatorius buvo perkeltas arčiau lauko sienos. T formos sankryžos pakeistos į Y pagal srautus.

Visuose galuose buvo patariama montuoti rankines sklendes, dėl to, kad be rekuperatoriaus nebus galima sureguliuoti srautų. Jas bus galima pasiekti per difuzorių. Mano manymu tai yra minusas, pasirinkus rekupą montuoti vėliau.
Lauko padavime ir išmetime montuoti motorizuotas sklendes (ko gero montuosiu tik ant padavimo, bet čia vėliau, kai bus rekupas).
Garaže bei katilinėje esančius vamzdžius apšiltinti 50mm dembliu.

Montuoti labai patiko. Gal tik sienų baladojimas ir skylių betoniniame žiede darymas kėlė stresą , bei perforatorius buvo  "ne kažką". Visa kita, tiesiog pasimėgavimas. :)

Vietomis kur neišvengiam teko pjauti žiedo armatūras. Jei bučiau mūro metu turėjęs projektą - būtų buvę galima skyles pasiruošti iš karto ir nemalonaus darbo išvengti. 



Teko važiuoti naujo perforatoriaus kalto.


Perėjimus iš kambarių vedamas rūbinės sąskaita, kurioj aukštis nėra toks svarbus, kaip koridoriuje, kur matosi.









Viską tvirtinau montažinėm juostom per plėvelę ir per bituminė juostos lopinėlį, kad užsandarint varžto padarytą skylę. Kadangi vamzdžiai kertant sieną ir taip laikosi itin tvirtai, tokių 2 aukšto plėvelės badymų nebuvo daug.


Vietomis buvo montuojami balnai. Tokios vietos buvo papildomai sandarinamos hermetiku, o visi sujungimai ant viršau dar apklijuojami juosta su aliuminiu.




Sujungimai dar suveržiami varžtais. Tam naudojami trumpi varžtai su grąžteliu gale arba vadinamos "blusos", kurios ir be grąžtelio gerai lenda.


Paduodamo srauto dalinimas vaikų kambariams panaudojant kelnes.


Antrame aukšte 3 ištraukimai: vonioje - 2, rūbinėje - 1.


Padavimai ir ištraukimų galai prie difuzorių balnu bus montuojami per lanksčias apšiltintas gofras "Sonodec", nes jos sugeria triukšmą.






Į gelžbetoninę perdangą tvirtinau priešgaisriniais diubeliais. Paranoja, bet ir ten naudojau bituminę juostą.


Virtuvė bendra su svetaine. Ties virtuvės zona 2 ištraukimai, priešingoje bendros zonos pusėje - 2 padavimai. 1 aukšte taupomas aukštis, todėl vamzdziai montuojami pakraščiuose. Vėliau bus paslpeti po gipsu. Lubos bus su laipteliu LED juostai.

Dar vienas ištraukimas yra 1 a vonioje.


Tambūre buvo patariam daryti mini padavimą, kad negautum šalto vėjo gūsio atidarius duris.





Padavimas svetainės zonoje: 2 vnt d125. Toks pat 2 vnt ištraukimas - tik jau virtuvės zonoje.

1a ir 2a padavimo kelnės ir jų sklendės, kad butų galima reguliuoti srautus kiekvienam aukštui

Pastebėjau, kad prie cinkuotų vamzdžių limpa dulkės, todėl dirbant dulkiną darbą, geriau apsaugoti vamzdžių galus, kad jų neužteršti.



Sandarumas veržiasi pro kraštus


Viskas suvesta į katilinę, kur ir stovės rekuperatorius. Kadangi jis atsiras tik vėliau, tada ir bus montuojami slopintuvai ir padavimo sklendė.


Visos detalės, montavimo medžiagos (nulūžęs kaltas irgi :)), Sonodecai, kainavo ~600 eur. Darbo standartiškai neskaičiuoju.
Dar ateityje kainuos: slopintuvai, automatinė sklendė, bei pats rekupas.

Pastaba. Namas jau gyvenamas, peržiemojo. Didelio poreikio rekuperacijai nepajutome. Niekas nerasoja. Name yra 3 natūralios vedinimo šachtos: 1a ir 2a vonios, bei virtuvės gartraukio. Naudojami langų mikroventiliacija Namas šiltas, sąnaudos nedidelės. . Rekuperatorių matau, kaip labiau komforto įrenginį, kuris vistiek bus pastatytas, bet praktika rodo B+ namas gali ir be jo gyventi :)

14 komentarų:

  1. Dėl tamburo tai įdomiai. Pas mane kaip tik ištraukimas parodytas tambure

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Panašu, kad kiek projektuotojų, tiek nuomonių. Bet padavimas tambūre iš trijų opcijų (nieko-ištraukt-paduot) man atrodo keisčiausiai. Ištraukimą suprast galiu, nes visgi ten bus papildomos drėgmės, kvapų nuo batų, rūbų. Per kaip padavimas panaikins šaltą gūsį - niekaip nesuprantu. Durys yra 2kv.m. ploto grubiai ir ar tu ten paduosi kelis kubus šilto oro, ar nepaduosi, vis tiek tas gūsis bus.

      Aš pasirinkau išvis tambūre nieko nedaryti, nes patalpa mažytė, atidarius duris visas oras pasikeičia ir taip, plius tarpas tarp durų ir grindų taip pat duos savo.

      Panaikinti
    2. Savo pradinėje vizijoje aš irgi buvau prie opcijos "nieko". Maža patalpa, atidarius duris oras pasikeičia, bet buvau įkalbėtas daryti.

      Panaikinti
  2. Irgi dabar vamzdžius montuoju. Panašiai. Tik va hermetiką pamiršau :) Prie įėjimo bus nedidelis ištraukimas

    AtsakytiPanaikinti
  3. tai jungsit rekupą ar taip viską ir paliksti? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dar vis ruošiuosi. Kai bus atliekamų pinigų 😀 Yra svarbesnių dalykų.

      Panaikinti
  4. labai teisingas pasirinkimas deti i tambura ir padavima ir istraukima. Pas mus, tambure yra tik istraukimas, katilineje (ten stovi rekupas), i kuria patekimas yra is tamburo, nera nei padavimo, nei istraukimo, tai saltuoju periodu daznu atveju turiu palikti katilines duris atidaras, kad ten labiau ventiliuotusi, o siltuoju laikotarpiu katilines langas visada ant mikro ventiliacijos. Panasi beda ir rubineje, kuri su miegamuoju kaip ir "vienoje patalpoje", nes nera jokiu duru. Rubineje yra tik istraukimas, o miegamajame yra padavimas ir istraukimas - to neuztenka. Dabar jei daryciau, tai katilineje, tambure, ir rubineje daryciau ne tik po istraukima, bet ir po padavima. Beje, Hintas darantiems/projektuojantiems rekuperacine sistema. Dabar darydamas, butinai numatyciau vietos (bent jau ateityje): drekinimo irenginiui, ir butinai pagalvociau ir bent jau numatyciau vieta kazkokiam vesinimo sprendimui. Vasara pagringinis namo perkaitimas bent jau mano name vyksta ne per langus (yra roletai, uzuolaidos), o per vedinima. Pvz: name 23 laipsniai, lauke 28-30laipsniu- i kambari yra puciama 25-26 laipsniai, tad nori nenori, namas palaipsniui kaista.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Artūrai,gal savo bloge sukursit kokį straipsniuką ,,kitą kartą daryčiau kitaip,, objektyvu būtu ir naudinga visiems. Ačiū,kad dalinates patirtimi

      Panaikinti
  5. Nusipirkit normalu entalpini rekuperatoriu ir nebus dideliu bedu su dregmes trukumu.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Klausimas - o kodėl būtinai reikia per žiedą daryti skylę o ne per patį viršutinį blokelį?
    Ar yra didelis skirtumas kokiame aukštyje išeis vamzdis iš rekuperatoriaus į lauką?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Būtina, jei taupote savo lubų aukštį. Aš taupau, todėl dėjau maksimaliai aukštai.

      Panaikinti
  7. Beje žiedas lietas ne tik ant išorinių sienų, o ir ant vidinių. Tai yra ant nešančiųjų sienų, kur remiasi perdengimo plokštės arba stogo konstrukcija.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ta prasme net ir katilinėje? Nes ortakis nuo rekuperatoriaus į lauką tai kiek pas tave katilinėje? 2 metrai? Tai koks skirtumas tas vamzdis eis pagal lubas, ar 20 cm žemiau?
    Klausiu, nes pats jau dėlioju ortakių planą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne katilinej vedžiau ne pagal lubas. Nes vienam kraste lubos 4 kitoje gal 2.5metrai. Palei lubas vedžiojau tik namo kambariuose.

      Panaikinti