2019 m. vasario 4 d., pirmadienis

Lubos

Lubas nusprendžiau daryti pats. Todėl įtempiamos lubos iš karto atkrito. Skeptiškai žiūriu į naujoves,  nors kaina gaunasi panaši, o gal net geresnė? Yra ir pliusų ir minusų. Bet ne apie juos šitas straipsnis, o apie tai kaip man sekėsi daryti savąsias.

Tvirtinimas
Dviejų aukštų namas, tad 1a lubas tvirtinsim prie gelžbetoninės perdangos, tam naudodami metalinius kaiščius, tam kad lubos nenukristų esant gaisrui.
2a lubas tvirtinsim prie medinės perdangos su medsraigčiai. Tam teks pažeisit garo izoliacija - o tai ganėtinai kritiška. Tad naudosim bitumo juostą, kurią susikarpiau gabaliukais kiekvienam varžtui. Juosta skirta kamino sandarinimui - su aliuminiu. Viena puse lipni. Sukant per ta ~2mm storio gabaliuką bitumas ištrykšta ir apsivelia ant sriegio taip užsandarindamas  skylę, tuo pačiu juostos lopas visu plotu prilimpa prie armuotos garo plėvelės, taip dar labiau sustiprindamas tą vietą. Ačiū aenamui už idėją :)

Medžiagos
Kaip visiems žinoma geriausia rinktis Knauf profilius. Standūs ir patikimi. Pasirinkau estiškus Favor dėl kainos ir kokybes santykio, tik patarus pažįstamam meistrui jungimo detales rinkausi knauf'ines, nes kitų detalės nelabai laiko, pvz kryžmines jungtys CD09 nesifiksuoja kaip turi būti. Gipsas irgi ne Knauf, bet manau jis nėra pagrindinis faktorius, svarbiau susukti gerą karkasą.
Sukdamas karkasą +- laikiausi specifikacijos nors Knauf ir Favor profilio taisyklės ir tarpai šiek tiek skiriasi. +- sakau dėl to, kad vienur sukau prie perimetro varžtai kitur ne. 

Plokštės pagrinde naudotos baltos, tik ties židiniu raudoną ir šlapiose patalpose sukau drėgmei atsparų.

Didžiausią dalį medžiagų užsakiau ir atvežė pardavėjas. Trūkstamus kelis gipso lapus vežiau su nemirtinguoju Volvuku V70 II. 120cm pločio lapas telpa į gigantišką universalo bagažinę :)

Karkasas
Kadangi esu konservatyvus, tai nerimtai pažiūrėjau į gipso montavimą su šešėline siūle. Dariau standartiškai (senoviškai) - klijavau slydimo juosta. Vėliau sienų ir lubų sandūroje po glaistymo, dažant panaudosiu akrilą. Bet kitą kartą daryčiau su šešėline siūle. Nes atsiranda nors ir lygus tas plono plauko įtrūkimas, kuris matomas tik paieškojus, bet vistiek man nepatinka.

Karkasas 2-gubas - nes taip lengviau išsilyginti ir karkasas atrodo tvirtesnis. Karkasą kabinau ant CD 05 elementų su viela ir kilpa. Taip labai lengva išlyginti karkasą pridėjus 200 cm gulsčiuką ir nuspaudus CD05 elemento fiksavimo liežuvėlį. Tai pat sukant plokštes laikiausi taisykles, kad visi lapo kraštai negali kaboti ore. Dėjau ~40 cm intarpus, tad visi kraštai butų sukabinti.

Tarpai:
  • tarp laikančiųjų apie ~70-80cm, pirmas nuo sienos dedasi apie 15 cm
  • tarp 2 lygio skersinių tarpai kas ~40cm (jei lapas pvz 120x200 tai lapas kraštas baigiasi ties profilio viduriu)
  • nuo sienos pirmas 2 lygio skersinis dedasi ~10cm
Laikantieji profiliai dedasi ant prie sienos perimetru prisukto UD profilio, o 2-lygio skersiniai kišasi į UD profilį.

Taip pat reikia žiūrėti, kad laikančiųjų kabinimo detalė CD05 ir laikančiojo profilio tvirtinimas su skersiniu profiliu nesutaptų, nes bus sunku uždėti kryžminę jungtį CD09.

Lubos antrame aukšte - nieko ypatingo: lygios, be pribambasų, nes vaikų kambariuose, bei vonioje numatyti ruletai, miegamajame užuolaidos.

Pirmame aukšte dariau paslėptus užuolaidų tvirtinimo įleidimus, bei per visą svetaines/virtuvės patalpą vidinė lubų dalis yra gilesne nei kraštuose kokia ~12 cm. Rekuperacija vedžiota pakraščiais, todėl buvo formuojamos gipso kartono laiptas, o svetainės viduryje lubos pažemėjo nedaug, taip išsaugant patalpos aukštį. Tai pat, kad tas perėjimas butų išvaizdingesnis, buvo formuojamas ~14cm išsikišimas paslėptai LED juostai.

Užuolaidų įlaidų matmenys:
nuo sienos 25 cm
gylis ~12 cm 


1 aukšto lubos

2 aukšto lubos
Išilginis profilio sujungimo elementas CD 01

Vėdinimo vamzdis prie pat garo plėvelės, taupant aukštį

Kryžminė jungtis CD 09 

CD 05 elementas su viela





Pagrinde dirbau vienas. Sukt karkasą tai įmanoma ir nėra sunku, bet prisukt gipso lapą - tai yra sudėtinga. Tiek kilnojant lapus (kuos ryškesnė spalva tuo sunkesni :) ), tiek bandant juos prisukti viena ranka. Tam pradėjau "mandravoti" ir pasidariau prilaikymo greblius. Bet jie man pasiteisino tik koridoriuje, kur siaura patalpa.
Taip, taip - žinau tokį dalyką, kaip gipso keltuvas, bet dirbau nereguliariai todėl nuomot neapsimokėjo. Pirkti ir "stumdyt" skelbimuose po darbo - irgi neviliojo. Taigi susisukau ką galėjau, o vėliau prašiau pagalbos artimųjų: sukelti ir susukti pačias plokštes.



Sukant lubas iškart tenka išsipjauti ir pasijungti rekuperatoriaus difuzorius. Tam naudojau "sonodec" lanksčias apšiltintas gofras. Rekuperacijos projektuotojas jas rekomendavo dėl patogumo ir dėl gero garso slopinimo.

Taip pat reikėjo apsipręsti dėl palėpes liuko, kuris yra laiptinės  patalpoje. Tam pirkau Fakro LWK (šilumos laidumo koeficientas U = 1,1 W/m²K.) 70 x 120 liuką iš senukų nutaikęs akcija. Teko dar pačia anga biškį padidint, kad tilptų didesnis liukas  nei planuota ir kad laipioti but patogiau. Vėliau planuoju tą liuką papildomai šiltinti.



Vonioje sukau žalia gipsą. Žalias yra jaučiamai tvirtesnis, kartu ir sunkesnis.



Varžtų negailėjau, tas kas matė juokavo, kad nuo varžtų svorio nukris lubos :)


Kaip formuoti dėžes vamzdžiams ar paslėptiems užuolaidų tvirtinimams yra pilnas Youtube. Todėl nesiplėsiu.







Apšvietimas
Darant lubas labai aktualu apšvietimo planas. Jį buvau numatęs, todėl to plano laikiausi.
Svetainės kartu su virtuve bendra patalpa yra ~45m2 . Todėl ten numačiau:
  • Apšvietimą virtuvės zonai: įleidžiami šveistuvai 8 vnt. Bei bus apšvietimas po virtuves spintelėmis (darbastaliui)
  • Įleidžiami šviestuvai svetainės kraštų perimetru (foninis apšvietimas)
  • Paslėptas LED apšvietimas svetainės  kontūre
  • valgomojo zonos (stalo) apšvietimas (šviestuvas)
  • svetainės zonos apšvietimas ties minkštu kampu ir kavos staliuku (šviestuvas)

Visi apšvietimai pavieniui bei jų kombinacija pasiteisino. Esu patenkintas. Šviesos netrūksta, apšvietimas lankstus būnant atskirose zonose ar prie vakaro temos :)


Pasleptos LED laiptelis

Planavau prie pat suformuoto krašto dėti profilį arba kokį tai bortelį. Bet veliau įsitikinau, kad jis nėra būtinas. Nebent LED juosta klijuosis labai arti krašto ar dėsi kokį matoma profilį. Tad atbraila palikau lygią, kurią nuglaisčiau su puskampiu ir tas pasiteisino. LED juosta nesimato, daugiau šviesos.







Kad labai nesužeminčiau svetainės lubų centrinės dalies - naudojau kitus profilių tvirtinimo elementus. Vadinamas šukas, berods CD 12.

Tiesioginio tvirtinimo kronšteinas CD 12




Kampe numatytas židinys - tiksliau dabar jau krosnelė. Tad ten dėjau raudona priešgaisrinį gipso lapą.



Svetainės panoraminė





Apibendrinant:
  • Savo darbu esu patenkintas
  • Kita kartą daryčiau šešėlinę siūlę
  • Vienur sukau varžtus perimetru kitur ne, trūkių nėra.
  • Estiški Favor profiliai verto dėmesio
  • Kur yra numatytos užuolaidos - visur daryčiau paslėptas užuolaidų tvirtinimo dėžes
  • Neatmesčiau ir įtempiamų lubų varianto.
  • Profiliam, gipsui, detalėm, varžtams, ir juostom išleidau apie ~1040eur. 
  • Darbo neskaičiuoju, nes jis man padeda neužsiauginti pilvo

8 komentarai:

  1. Kiek jau laiko gyvenat ? Pries darant lubas, as irgi buvau nusprendes daryti su praslydimo juosta, nors siule daryti seseline siule (gal brangoka tuo metu atrode), galvojau kad tiks ir su praslydimo, kai pamaciau nudazytu lubu vaizda ir praejus dar kokiam menesiui tuos "kontroliuojamus trukius - supratau kad padariau klaida. Visa lubu apdaila perdarinejo i kampa klijuodami popierine juosta..
    Po pusantru metu gyvenimo, skersai koridoriaus atsirado trukis, nors gal cia susije su namo judejimu..

    Ps ziuriu del bitumo juostu nepirmas jau statytojas naudoja mano metoda. nezinau kaip kitos pleveles, bet bent jau strotex tai ganetinai smarkiai issidrasko nuo medsraigciu, tad idomu kaip ji atrodo, nenaudojant bitumo juosteliu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gyvenam antra žiema (1m ir 4men). Bijau girtis trūkių nėra. Bet čia, ko gero, nuo daug ko priklauso, nes gipso lubos - man pirmas kartas.

      Panaikinti
  2. Prie perimetrinio profilio nei karkaso nei gipso sukti negalima

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sutinku, net montavimo instrukcijose taip rašo. Bet kai pakalbi, tai dauguma meistrų suka, nors kaip sako dirba po 10 metų :)

      Panaikinti
  3. Sveiki tai kas patarsit kaip geriau ar sukti prie perimetro gipsa ar nesukti ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, siūlyčiau nesukt. Neveltui taip rekomenduoja knauf ir kiti gamintojai. Tačiau pirmas profilis turi eiti apie 10 cm atstumu nuo sienos.

      Panaikinti
  4. Sweiki.... kas per bituminė juosta?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Naudojau šitą https://www.ermitazas.lt/Statybines-medziagos/Sandarinimo-montazines-priemones/Hidroizoliacines-medziagos/Bitumines-hidroizoliacines-medziagos/Bitumine-aliuminio-sandarinimo-juosta-SOUDAL-SOUDABAND-15-cm-x-10-m-131240.html
      Prisikarpiau gabalų ir vietom dejau net dvigubą.

      Panaikinti